Linkovi

Posrednička "trojka" Kontakt grupe posetiće Beograd i Prištinu


Posrednička "trojka" Kontakt grupe posetiće Beograd i Prištinu u ponedeljak kako bi dve strane upoznala s osnovnim delovima izveštaja koji treba da bude podnet 10. decembra generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu. Predstavnici EU, SAD i Rusije Volfgang Išinger, Frenk Vizner i Aleksandar Bocan-Harčenko dolaze u Beograd i Prištinu nakon neuspeha dve strane da postignu sporazum o budućem statusu Kosova.

"Trojka" će najpre u Beogradu, razgovarati sa srpskim zvaničnicima, a potom će otputovati u Prištinu.

Na tim sastancima dve strane treba da budu upoznate s osnovnim delovima izveštaja, nakon čega će 9. decembra u Beču dokument biti predstavljen svim članicama Kontakt grupe za Kosovo (SAD, Rusija, Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija). Kontakt grupa će zatim 10. decembra podneti izveštaj generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu o rezultatima dosadašnjih pregovora, a 19. decembra u Savetu bezbednosti UN bi trebalo da bude održana rasprava o Kosovu.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je da očekuje da će posrednička "trojka" državnom timu Srbije predstaviti "samo okvir" izveštaja za generalnog sekeretara UN o pregovorima o statusu Kosova i da će o njegovoj sadržini još moći da se razgovara. On je rekao da izveštaj ide dalje generalnom sekretaru UN koji nema velike nadležnosti u njegovom korišćenju, već treba da ga prosledi Savetu bezbednosti, gde će 19. decembra biti održana glavna rasprava.

Na sednici SB Srbiju će predstavljati premijer Vojislav Koštunica i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić. Samardžić je naveo da je stvorena atmosfera da će do 10. decembra posrednička "trojka" završiti mandat, dodajući da bi "bilo krajnje normalno da se pregovori nastave". Samardžić je istakao da misija EU ne može zameniti UNMIK na Kosovu bez potvrde SB UN, i isključio mogućnost dolaska misije EU samo na osnovu eventualnog sporazuma sa Srbijom.

"Dolazak misije bez potvrde SB zapravo bi značilo kršenje Rezolucije 1244, a Beograd ne može da učestvuje u kršenju rezolucije koja mu garantuje suverenost i teritorijalni integritet", precizirao je Samardžić.

XS
SM
MD
LG