Linkovi

Američki vojni zvaničnici kažu da se u Iraku postiže napredak


Američki vojni zvaničnici kažu da se u Iraku postiže napredak, nekoliko meseci posle povećanja obima američkih trupa. Ali istaknute demokrate u Kongresu kažu da vojni dobici nisu dovoljni i da iračka vlada mora više da uradi na političkom frontu.

S obzirom da Kongres raspravlja o finansiranju rata, debata o situaciji u Iraku se ponovo usijava. Administracija prdsednika Buša kaže da je povećanje trupa koje je predsednik naredio početkom ove godine, dovelo do smanjenja nasilja. Zamenik komandanta američkih trupa u Iraku, general Rej Odijerno, kaže da je napredak postojan i da se stvari po svemu sudeći kreću u dobrom pravcu. General kaže i da su i američke i iračke civilne žrtve manje i da 25 do 30 odsto manje boraca iz inostranstva dolazi u Irak, zapazivši da i Sirija preduzima određene mere duž iračke granice. General Odijerno je bio gost programa CNN-a.

«Dodatne snage koje su u Iraku, bile su u stanju da eliminišu postojeća skloništa i utočišta boraca iz inostranstva. Vidimo da se povećava i sposobnost iračkih snaga bezbednosti. Ali verovatno najvažnije, vidimo da irački narod odbacuje terorizam u Iraku.»

Povećanje trupa je naredio predsednik Buš da bi pokušao da stvori bezbedniju sredinu u kojoj bi iračka vlada mogla da krene sa političkim pomirenjem. General Odijerno je upitan da li irački lideri preduzimaju neophodne korake.

«Oni to verovatno ne rade onoliko brzo koliko bismo voleli. Ali počinju da preduzimaju korake. Neki od tih problema su dugotrajni i u Iraku postoje decenijama, tako da će za njihovo rešenje biti potrebno vreme.»

Međutim, neki članovi Kongresa se pitaju da li sadašnja iračka vlada može da ujedini zemlju. Senator Karl Levin, demokrata iz države Mičigen – inače predsednik senatskog Odbora za oružane snage, bio je takođe gost programa CNN-a.

«Rekao bih da postoji sve veće nezadovoljstvo nacionalnim političkim liderima koji ne uspevaju da izvrše obaveze koje su preuzeli i prihvatili od nas pre godinu dana.»

Levin kaže da će Kongres obezbediti finansiranje američkih trupa u Iraku, ali da će zakonodavci nastaviti da vrše pritisak na predsednika Buša da izvrši pritisak na iračkog premijera Nurija al-Malikija da reši te političke razlike. Članovi Levinovog odbora su proteklih dana putovali u Irak da bi procenili situaciju iz prve ruke. Demokrata iz Virdžinije Džems Veb je kao gost programa televizijske mreže NBC takođe rekao da vojni napredak nije dovoljan. On je ukazao da administracija predsednika Buša izuzetne rezultate američkih trupa nije dopunila odlučnom regionalnom diplomatijom.

«To je jedini način na koji možemo da iskoristimo izuzetno kvalitetan rad ljudi iz naše vojske i mi na to još čekamo.»

Sin senatora Veba služi u američkim snagama u pokrajini Anbar. Veb je rekao da je u tom delu zemlje došlo do političkog pomirenja, ali je naglasio da je ono počelo pre povećanja obima američkih trupa.

XS
SM
MD
LG