Linkovi

Lobisti u Sjedinjenim Američkim Državama ponekad i van zakona


Lobiranje, odnosno uticanje na one koji donose političke odluke, dugogodišnja je tradicija u Sjedinjenim Državama. Ali to je takođe unosan biznis u kome se ponekad krši zakon i dolazi do ekscesa.

Prošle godine, bivši moćni vašingtonski lobista, Džek Abramof, osuđen je na gotovo 6 godina zatvora pošto je priznao da je podmićivao državne funkcionere. Najpre je otkriveno da je prevario četiri plemena američkih Indijanaca, naplativši imna desetine miliona dolara. Istovremeno, u saradnji sa konzervativnim religioznim aktivistima, doprineo je zatvaranju kazina jednog od tih plemena, a zatim nagovorio isto to pleme da mu plati više od 4 miliona dolara da bi lobirao Kongres za njegovo ponovno otvaranje. Abramof nije bio poznat samo po iskorišćavanju jednog klijenta protiv drugog, već i po obasipanju zakonodavaca luksuznim poklonima. Masi Riš je istraživač Centra za odgovornu politiku:

”Džek Abramof je u suštini pomićivao članove Kongresa. Davao im je priloge za kampanju u zamenu za glasove. Nudio im je poklone, večere, putovanja oko sveta, karte za utakmice i sređivao nameštenja članovima njihovih porodica i njihovog osoblja.“

Lobisti često nastoje da svojim klijentima obezbede državno finansiranje raznih lokalnih projekata, u vodu poreskih olakšica ili direktnih sredstava za određene firme ili institucije. Alan Lihtman predaje političku istoriju na Američkom univerzitetu, u Vašingtonu.

”Ponekad se na hiljade takvih projekata ubacuje u zakonske predloge, kao što je zakon o transportu. Na taj način u pojedinačne države stiže novac za puteve, mostove, luke, biblioteke, muzeje ili bilo šta drugo. Jedan od zloglasnih primera bilo je finansiranje izgradnje jednog mosta na Aljasci, koji nije vodio nikuda.“

Ali drugi analitičari kažu da u ključnim pitanjima na zakonodavce ipak najviše utiče javno mnjenje. Džon Sempls je iz vašingtonskog instituta Kejto:

”Kada je javnost zainteresovana za nešto, kada to prodre u medije, kada se za to zainteresuje veći broj političara u Vašingtonu, najsnažniji uticaj ima javno mnjenje. Kakvo je raspoloženje u javnosti, šta ona želi? Članovi Kongresa veoma su osetljivi na to.“

Sempls kaže da je u Vašingtonu sada zastupljeno 14 hiljada grupa sa specijalnim interesima. Njihov broj mogao bi da se smanji samo ako se bi se smanjio obim državnog aparata.

XS
SM
MD
LG