Linkovi

Talibanskim snagama se pridružuje sve više boraca iz inostranstva


Smatra se da su ti inostrani ekstremisti odgovorni za porast broja samoubilačkih bombaških napada, a pojedini eksperti kažu da su oni učvrstili pobunu Talibana. Taliban je u svojim redovima oduvek imao strance, ali eksperti ukazuju da se pobuna dolaskom novih boraca učvršćuje. Većinom su to ekstremisti iz Pakstana, koji prelaze iz Avganistana da bi se pridružili Talibanu. Ali borci dolaze i iz drugih zemalja kaže Set Džons, ekspert za Avganistan u Korporaciji «Rend».

«Mali broj su Arapi, naročiti Saudijci, Libijci, Egipćani. Ima i malo Uzbeka, Čečena i drugih iz centralne Azije. Ali većina su Pakistanci, među kojima su i Paštuni», kaže Džons.

Jedan borac koji je pristigao iz Sibira je nedavno bio tema članka u listu «Njujork tajms» - njegovo zarobljavanje pokazuje kako stranci dolaze u region da bi se borili u redovima Talibana. Kao i 1980-ih, kada su stranci dolazili u Avganistan da bi se borili protiv sovjetskih okupatora, motiv za ovaj novi naraštaj inostranih ekstremista je sveti rat.

«Kao što se na mnogo načina događa u Iraku, to je borba koju mnogi od ovih pojedinaca smatraju džihadom protiv nedobrodošlog prisustva Zapadnjaka u Avganistanu. To su krstaši koji pokušavaju da unište islam, prema njihovom mišljenju, tako da je tu reč o džihadu protiv nedobrodošlog posetioca», kaže Džons.

Pripadnici NATO-a koji se bore protiv pobunjenika, prikupljaju dokaze o prisustvu ekstremista iz inostranstva. Ali američki brigadni general Rodni Anderson kaže da američka vojska smatra da nema znakova porasta broja stranih boraca.

«Prisluškujući komunikacije, čuli smo dijalekte koji izgleda da pristižu izvan regiona. Ali ne raspolažemo ijednom određenom informacijom koja bi nas navela da poverujemo da se radi o velikom, ili znatnom dotoku stranih boraca», kaže general.

Ali broj samoubilačkih napada je rekordno visok – a veruje se da većinu izvršavaju ekstremisti iz inostranstva.

Set Džons objašnjava da posledice i broj žrtava ovih napada ipak nadmašuju relativno mali broj stranih boraca za koje se veruje da su u Avganistanu.

«Arapi, Rusi, Čečeni, borci iz centralne Azije koji učestvuju u borbama, daju – kako kažem – višestruko uvećanu moć ovoj pobuni. Odnosno, zahvaljujući samoubilačkim napadima povećavaju mogućnost ubijanja pripadnika avganistanskih snaga i NATO-a. Tu su i mnogo usavršenije eksplozivne naprave, upotreba interneta i drugih medija. Ti stranci povećavaju borilačku sposobnost lokalnih Talibana, a onda vode informativnu kampanju», kaže Džons.

Zahvaljujući tome, kako kaže avganistanski ekspert Alam Pejind, talibanska pobuna je mnogo efikasnija.

«Ne bih rekao da su avganski Talibani u stanju da održe ovakvu pobunu bez podrške Al-kaide i ovih inostranih pobunjenika. Taliban to ne bi bio u stanju», kaže on.

Uprkos talibanskim video snimcima, američka vojska tvrdi da je pobuna ograničena, sposobna jedino da napadne i odmah se povuče, a ne i da zadrži teritoriju. Ipak, eksperti kažu da smrtonosni samoubilački napadi smanjuju civilnu podršku avganistanskoj vladi.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG