Linkovi

Buš vrši pritisak na Kongres da odobri zakonski predlog o troškovima rata


Predsednik Buš apeluje na Kongres da odobri nekoliko zakonskih predloga kad se zakonodavci naredne nedelje vrate sa duge praznične pauze. Između ostalog, predsednik vrši pritisak da se odobre finansijska sredstva za ratove u Iraku i Avganistanu.

Članove Kongresa će u ponedeljak kad se vrate sčekati, kako predsednik kaže, «dosta nezavršenog posla».

«Članovi Kongresa sada imaju samo nekoliko nedelja pre Božićne pauze. Pre toga, apelujem na njih da obave svoj posao: da obezbede finansije za naše vojnike, zaštite naše gradjane, smanje poreske stope i odgovorno finansiraju našu vladu».

U svom nedeljnom radio govoru, predsednik je danas apelovao na zakonodavce da obnove zakon o anti-terorizmu, kojim se američkim obaveštajnim agencijama omogućava da prate telefonske razgovore gradjana bez sudskog naloga, u slučajevima kada se veruje da se jedan od učesnika u tom razgovoru nalazi izvan Sjedinjenih Država. Administracija predsednika Buša takodje želi da Kongres zaštiti telekomunikacione kompanije od tužbi zbog toga što su predale podatke o telefonskim razgovorima američkih državljana.

Predsednik Buš takodje apeluje na Kongres da odobri zakonske predloge o finansiranju svakodnevnih operacija američke vlade i ograniče teret poreskih obaveza srednje klase u Americi.

Medjutim, predsednikov najveći prioritet je da dobije odobrenje Kongesa za 196 milijardi dolara,koliko je zahtevao za ratove u Iraku i Avganistanu. Taj novac je za fiskalnu 2008. godinu koja je počela 1. oktobra. Predsednik i Pentagon iznose argument da bi dalje odlaganje odobrenja tih sredstava dovelo do smanjenja vojnih operacija širom Sjedinjenih Država i u krajnjoj instanci nanelo štetu ratu protiv terorizma.

Demokrate su ponudile da odobre 50 milijardi od 196 milijardi koliko je predsednik tražio, ali pod uslovom da većina američkih vojnika napusti Irak do decembra iduće godine. Predsednik je rekao da će uložiti veto na svaki zakon koji sa sobom nosi takve uslove.

Demokratski senator iz države Virdžinija Džim Veb upravo se vratio iz posete Iraku. On je danas rekao novinarima da su upozorenja povodom smanjenja vojnih troškova samo puka «igra» Pentagona i da neće biti negativnih reperkusija ukoliko Kongres još nekoliko nedelja nastavi debatu o zakonskom predlogu za finansiranja rata.

«Od vas se traži da izdvojite sredstva za programe o kojima nije vođena rasprava i svi oni su u istom paketu, te navodno onemogućavate vojsku da vrši svoju dužnost ukoliko glasate protiv bilo čega što predlaže ova administracija. Rekao bih da sada počinjete da razumete frustraciju Kongresa».

Demokrate su saopštile da neće pružiti predsedniku odrešene ruke kad su u pitanju ratni troškovi.

XS
SM
MD
LG