Linkovi

“Modom protiv siromaštva” dobrotvorna modna revija u Vašingtonu


Modom protiv siromaštva je jedna od najvećih dobrotvornih modnih revija u Vašingtonu, čija se sredstva koriste za borbu protiv siromaštva u svetu. Tokom trećeg godišnjeg gala događaja prikazani su i modeli izrađeni u siromašnijim delovima planete.

Sredstva prikupljena od prodaje dizajnirane odeće na dobrotvornoj modnoj reviji Modom protiv siromaštva, se koriste za borbu protiv siromaštva u svetu, a cilj je i da se finansiraju projekti koji odstiču i podržavaju kreativne i održive načine za borbu protiv siromaštva.

Jedan od partnera na ovom programu je Asocijacija Ujedinjenih Nacija za Vašington, koja podstiče Amerikance da podrže rad Ujedinjenih Nacija. Na reviji su predstavljene kreacije američkih i međunarodnih dizajnera koji svojim proizvodima pomažu ekonomski razvoj osiromašenih zajednica. Dobrotvorni događaj je ideja vašingtonske PR firme The Style and Image Network. Majkl Dumlo je kreativni direktor i jedan od osnivača te firme.

«Mi podržavamo rad dizajnera koji poštuju etičke i moralne norme, i čije se kreacije ne proizvode zloupotrebom maloletne radne snage, koji koriste ekološke materijale i čije kolekcije doprinose nekom bitnom društvenom cilju ili se vezuju za globalna pitanja od ključne važnosti,» objašnjava Dumlo.

Ove godine su predstavljene i kreacije međunarodnih dizajnera kao što su Baša Frosar iz Poljske, modna kuća Ekliptika iz Portorika, Lilijana Kastijanos iz Bolivije, Natalia Naftalieva iz Rusije, i Elizabet Mjuir iz Vašingtona, čija je kolekcija izrađena u Avganistanu. Džanel Funer je dizajner za modnu kuću Orandžia koja za svoje proizvode koristi organski pamuk i aktivno radi na tome da se potpuno okrene organskim materijalima.

«Odeća se trenutno proizvodi u Majamiju i zaposleno je 10 zanatlija sa raznih strana sveta, većinom iz Južne Amerike. Tu je i nekoliko Kolumbijaca koji izrađuju tekstil,» kaže Funer.

Tomas Kristofer je takođe dizajner čija je kolekcija muških kupaćih kostima za kompaniju Ča-ča Boj, bila prikazana na modnoj reviji.

«Na ovaj način pružamo podršku zemljama kojima je potrebna finansijska pomoć,» smatra on.

Nakon što je u Južnoj Americi radila sa decom koja žive na ulici, Hajdi Rauš, dizajnerka za modnu kuću Belebambam, je dobila inspiraciju da napravi odeću od materijala koji nisu štetni za okolinu, u privatnim fabrikama.

«Zaposlili smo stotinu novih ljudi tokom protekle 3 godine. Ne zloupotrebljavamo naše radnike, naprotiv svi imaju zdravstvenu zaštitu i fabrike recikliraju robu,» objašnjava Rauš.

Glavni motiv akcije Modom protiv siromaštva je da se potrošačima ukaže na to da šta i gde kupuju ima velikog uticaja na svet oko njih.

XS
SM
MD
LG