Linkovi

Dan borbe protiv HIV-a obeležen pod sloganom "Preuzmi odgovornost"


Bela kuća u Vašingtonu osvanula je ukrašena velikom crvenom trakom, simbolom borbe protiv HIV i side.

Svetski dan borbe protiv HIV 1. decembar biće danas obeležen pod sloganom "Preuzmi odgovornost", saopšteno je iz Crvenog krsta Srbije. Prema najavi ove humanitarne organizacije, u velikom broju opština biće organizovane ulične manifestacije, tribine, žurke, predstave i skečevi, a planirano je prikazivanje edukativnog filma "Skok" i podela promotivnog materijala.

Crveni krst će nagraditi najuspešnije učesnike konkursa likovnih i literarnih radova na temu HIV. Pored Crvenog krsta, u najavljenoj kampanji učestvovaće Ministarstvo zdravlja, Nacionalna HIV kancelarija i mnogi partneri na lokalnom nivou. Povodom Svetskog dana borbe protiv side Gradski zavod za javno zdravlje organizovaće danas besplatno testiranje na HIV. Iz Zavoda kažu da će testovi moći da se obavljaju i anonimno, a da će rezultati biti gotovi za dva sata.

Institut za javno zdravlje Vojvodine takođe će obavljati besplatno testiranje u Zavodu za zaštitu studenata od 10 do 16 časova, a besplatno i anonimno testiranje biće organizovano i u mnogim drugim mestima Srbije.

U Srbiji živi 1.196 osoba zaraženih HIV virusom, od čega je tri četvrtine iz Beograda, a 125 iz Vojvodine. Procenjuje se da u svetu živi oko 33,2 miliona HIV zaraženih, a samo u ovoj godini zabeleženo je 2,5 miliona novih infekcija, od kojih 68 odsto u zemljama subsaharske Afrike.

XS
SM
MD
LG