Linkovi

Politička kriza u Pakistanu tema debate demokratskih kandidata


Predsednički pretendenti Demokratske stranke kritikovali su ovih dana politiku predsednika Buša u ratu protiv terorizma kao i njegovu podršku pakistanskom predsedniku Pervezu Mušarafu. Politička kriza u Pakistanu bila je glavna spoljnopolitička tema poslednje debate demokratskih kandidata, a na nju su reagovali i republikanski predsednički kandidati.

Ovo je deo kampanje u kojem kandidati uživaju. Rud Djulijani i njegova supruga Džudi - na automobilskim trkama

Finalna trka sezone NASCAR svake godine privlači milione gledalaca.

«Ovo je treći put da smo ovde ove godine,» kaže Djulijani. On i drugi kandidati za republikansku nominaciju nisu održali zvaničnu debatu već mesec dana.

Demokrate su u međuvremenu pratile debatu svojih kandidata dva puta od 30 oktobra.

Bivši senator iz Severne Karoline Džon Edvards pozdravio je svoje sledbenike u Las Vegasu pre debate održane 15. novembra.

Politički nemiri u Pakistanu – gde je predsednik Mušaraf suspendovao ustav - bili su glavna politička tema na nedavnoj debati u Las Vegasu. Demokrate su kritikovale podršku predsednika Buša Mušarafovoj vladi. Senator Hilari Klinton je favorit sudeći po brojnim anketama.

«Sada smo u teškoj situaciji delimično zbog neuspele politike Bušove administracije,» ističe ona.

Sjedinjene Države su posle terorističkih napada 2001. dale vladi predsednika Perveza Mušarafa pomoć u vrednosti od 10 milijardi dolara. Senator Barak Obama smatra da ta politika nije funkcionisala.

«Imali smo dva cilja: baviti se terorizmom i ponovo uspostaviti demokratiju. Nismo ostvarili ni jedno ni drugo,» poručuje Obama.

Najveći deo američke pomoći sastoojao se od pomoći pakistanskoj vojsci za borbu protiv Al Kaide, Talibana i drugih ekstremista u udaljenim plemenskim oblastima. Senator Džo Bajden kaže da je pakistanska srednja klasa zapostavljena i da nije vezana za Sjedinjene Države.

«Moramo znatno da povećamo ekonomsku pomoć namenjenu za obrazovne svrhe, nevladine organizacije i sve one stvari koje su važne za obične građane,» kaže Bajden.

Otkako je predsednik Mušaraf uveo vanredno stanje u Pakistanu početkom novembra i neki republikanski kandidati su se oglasili. Bivši guverner Arkanzasa, Majk Hakabi, brani politiku predsednika Buša.

«Mislim da je predsednik Buš uradio prave stvari kako bi vratio pakistansku vladu i predsednika Mušarafa na pravu stazu i jasno im stavio do znanja da vanredno stanje nije prihvatljivo za nas,» ukazuje Hakabi.

Bivši senator iz Tenesija Fred Tompson je upozorio da bi pakistanski nuklearni arsenal mogao da padne u pogrešne ruke. Još jedan republikanski pretendent, kongresmen Ron Pol, koji nije među favoritima, kritičan je prema tekućoj politici administracije i kaže da ona nagrađuje zemlje koje su postale «nuklearne sile».

«Pakistanci imaju nuklearno oružje. Oni imaju vojnu diktaturu. Oni su zbacili izabranu vladu. Čime mi odgovaramo na to? Šaljemo im 11 milijardi dolara. Zašto Iran želi da se domogne nuklearnog oružja? Zato što računa da ćemo im mi poslati novac za to,» kaže kongresmen Pol.

Republikanci koji su od avgusta održali šest debata zakazali su sledeću naredne nedelje.

XS
SM
MD
LG