Linkovi

Crna Gora jedna od zemalja sa najnižom stopom obolelih od HIV-a


Crna Gora je jedna od zemalja sa najnižom stopom oboljelih od HIV-a, ali je u borbi sa tim virusom neophodno mijenjanje ukorijenjenih i pogrešnih stavova kako bi se smanjila diskriminacija osoba koje su njime zaražene, rečeno je u Podgorici povodom 1. decembra, Dana borbe pritiv side.

U Crnoj Gori je, od početka epidemije 1989. godine do danas, registrovano 76 osoba zaraženih HIV-om, od kojih je oboljelo 41, umrlo 26, dok je HIV pozitivnih 35. Odnos muškaraca i žena je 4:1, dok su registrovane tri osobe lađe od 18 godina sa tim virusom.

Ministar zdravlja, rada i socijalnog staranja Miodrag Radunović kazao je, povodom svjetskog Dana borbe protiv AIDS-a, da Crna Gora ima nisku prevalenciju te bolesti od 0,01 odsto.

Prevelencija je broj oboljelih ili osoba koje pokazuju određene promjene u datoj populaciji u tačno određenom vremenu.

“Ta činjenica daje nam mogućnost da problem zadržimo na nivou koji ne opterećuje značajno društvo i državu. Jedini pravi način borbe je da se svako informiše i ponaša u skladu sa HIV infekcijama. Za sada je to jedini put jer nema izlječenja od AIDS-a”, kazao je Radunović.

On je podsjetio da je Vlada prošle godine donijela Strategiju borbe protiv AIDS-a u Crnoj Gori 2005-2009. na osnovu čijeg Akcionog plana, sarađuje sa nevladinim sektorom na spječavanju te bolesti.

Radunović je naveo da je u Crnoj Gori obezbijeđena dijagnostika, liječenje, vodič za univerzalnu zaštitu od bolesti koje se prenose krvlju za zdravstvene radnike, za liječenje oboljelih od HIV-a, kao i da je proširena mreža savjetovališta.

Rukovodilac projekta UNDP-a za podršku sprovođenju Strategije za HIV u Crnoj Gori, Rajko Strahinja, rekao je da Kancelarija te organizacije ima ulogu posrednika ne samo u raspođeli novca, već i u nadzoru projektnih aktivnosti, da omogućava besplatno testiranje na HIV, antivirusnu terapiju, psiho-socijalnu podršku i bezbjednu transfuziju krvi.

“Doprinosimo prevenciji širenja HIV infekcije, liječenju, njegovanju, podršci osobama sa ovim virusom, kao i njihovim porodicama. Važno je napomenuti da aktivnosti u drugim oblastima ne mogu da daju željene rezultate ukoliko se značajno ne smanji stigma i ne spriječi diskriminacija”, naveo je on.

Potpredsjednik Komisije za HIV/AIDS Boban Mugoša je kazao da su posebna grupa sa kojom se radi na terenu muškarci, tzv.MSM populacija, mornari, turistički radnici, intravenski korisnici droga, zatvorenici, Romi i mladi za koje postoji potencijalno veći rizik od infekcije.

On je rekao da su do sada, posebnim treninzima i seminarima, edukovani savjetnici za pomorce, zatvorenici, policijski službanici, turistički, socijalni i zdravstveni radnici, novinari i urednici.

Predstavnica UNICEF-a u Crnoj Gori Nola Skiner podsjetila je da su Ujedinjene nacije predvodnici u borbi protiv HIV-a, ističući važnost nediskriminacije ljudi koji su zaražani tim virusom.

Predstavnica Omladinskog kulturnog centra Juventas, Ivana Vojvodić, kazala je da je uloga te i ostalih organizacija iz nevladinog sektora koje se bave problemom HIV-a, direktan rad sa ciljnim grupama koje su uglavnom skrivene i kojima je potrebna socijalna pomoć.

XS
SM
MD
LG