Linkovi

Islamabad: Predsednik Pervez Mušaraf najavio ukidanje vanrednog stanja u Pakistanu


Predsednik Pakistana Pervez Mušaraf najavio je danas da će 16. decembra ukinuti vanredno stanje u zemlji, uvedeno 3. novembra zbog navodne pretnje od jačanja islamskog ekstremizma u zemlji.

"U potpunosti sam odlučan da ukinem vanredno stanje 16. decembra", rekao je Mušaraf u televizijskom obraćanju naciji povodom inauguracije na funkciju predsednika i najavio izradu novog Ustava zemlje.

Mušaraf je naveo da će izbori, zakazani za 8. januar, biti "uz Božju pomoć održani u skladu s stavom i u duhu slobode".

Pakistanski predsednik se od uvođenja vanrednog stanja nalazio pod oštrim pritiskom Zapada. On je juče podneo ostavku na funkciju načelnika generalštaba pakistanske vojske. Na tom položaju Mušaraf je bio od 1999. godine, a sa te funkcije praktično je došao na mesto predsednika. Za vreme svog predsedničkog mandata, general Mušaraf se međutim, nije odrekao i funkcije glavnokomandujućeg, što je bila i jedna od glavnih primedbi njegovih protivnika u zemlji.

Politička situacija u Pakistanu postala je napeta povratkom u zemlju bivše premijerke Benazir Buto, posle više godina provedenih u izgnanstvu. U nedelju se, međutim, iz izgnanstva vratio i bivši premijer Navaz Šarif, kojeg je Mušaraf u vojnom prevratu zbacio 1999. sa vlasti.

Do sada je tokom vanrednog stanja uhapšeno više stotina opozicionih lidera i uglednih advokata, a sve to dodatno je "podgrejalo" ionako napetu situaciju u Pakistanu uoči januarskih izbora.

XS
SM
MD
LG