Linkovi

Kondoliza Rajs imenovala izaslanika za bliskoistočnu bezbednost


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs imenovala je juče penzionisanog generala Marinskih snaga Džejmsa Džounsa za specijalnog izaslanika za bezbednost na Bliskom istoku. Njegova uloga biće da pruža podršku pokretanju izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora, najavljenih u utorak na konferenciji u Anapolisu.

General Džouns je bivši vrhovni komandant snaga NATOa, pa njegovo imenovanje podvlači važnost koju Bušova administracija pridaje bezbednosnim aspektima budućeg izraelsko-palestinskog mirovnog sporazuma. Drugi istaknuti oficir, generalpukovnik Kopnene vojske, Kit Dejton, već dve godine radi na poboljšanju profesionalizma palestinskih snaga bezbednosti. Funkcioneri Stejt departmenta kažu da će Dejton ostati na toj funkciji, dok će zadatak generala Džounsa biti širi i obuhvataće razvijanje planova o interakciji snaga bezbednosti buduće palestinske države sa sličnim snagama u Izraelu i susednim arapskim državama, Jordanu i Egiptu. Predstavljajući Džounsa juče, u Stejt departmentu, Kondoliza Rajs je izjavila da će bezbednosni aranžmani imati jednu od ključnih uloga u nastojanjima na rešenju bliskoistočnog konflikta stvaranjem palestinske države, kako je najavljeno u utorak, u Anapolisu.

”Bilo kakav trajni mir mora da bude izgrađen na temelju čvrste bezbednosti. Izraelci moraju da budu ubeđeni da će palestinska država povećati njihovu bezbednost, a ne da će je smanjiti. Palestinci moraju da budu u stanju da stanu na svoje noge i da sami održavaju bezbednost na svojoj teritoriji. A zemlje u regionu morale bi da imaju sopstveni ulog u uspešnosti izgradnje te države, jer će od toga zavisiti i njihova bezbednost.“

Rajsova i Džouns razradiće i primeniti plan za američku bezbednosnu pomoć palestinskoj vlasti, i koordinisati to sa američkom vojnom pomoći Izraelu. Funkcioneri kažu da će general Džouns takođe igrati ulogu u povećanju američke uloge u pružanju pomoći obema stranama u primeni međunarodne mape za mir na Bliskom istoku, kako je to u utorak najavio predsednik Buš. Dve strane su obećale u Anapolisu da će odmah početi da sprovode u delo svoje obaveze iz mape za mir, a predsednik Buš je rekao da su pristale da Sjedinjene Države prate i ocenjuju koliko daleko su u tome otišle.

Džouns je ranije ove godine okončao svoju 40-godišnju karijeru u Marinskim snagama i postao direktor Energetskog instituta američke Trgovinske komore. On će sada napustiti to mesto da bi preuzeo funkciju specijalnog izaslanika.

XS
SM
MD
LG