Linkovi

Kapčan: Sumnjam da će biti preduzeti bilo kakvi koraci odmah posle 10. decembra


“Sumnjam da će na Kosovu biti preduzeti bilo kakvi koraci odmah posle 10. decembra,” kaže politički analitičar i saradnik ugledne nevladine organizacije “Savet za medjunarodne odnose” Čarls Kapčan, u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem.

Kapčan: Niko nije iznenadjen ishodom pregovora koji su se završili bez rezultata. Medjutim, dok su predstavnici ”trojke” vodili razgovore u Badenu u medjuvremenu su već započeli pregovori iza zatvorenih vrata da bi se ustanovilo šta da se dalje čini. Glavna aktivnost se odvija u Evropskoj uniji sa ciljem da se dobije što veća podrška priznavanju nezavisnosti Kosova, ukoliko dodje do jednostranog proglašenja. Medjtuim, sumnjam da će biti preduzeti bilo kakvi koraci odmah posle 10. decembra. Mislim da će se i dalje razmatrati to pitanje, mada pretpostvljam da bi početkom iduće godine Priština mogla da krene u pravcu proglašenja nezavisnosti.

Glas Amerike: Da li se jasnom podrškom Vašingtona nezavisnosti Kosova podriva mogućnost postizanja sporazuma, kako to tvrde Moskva i Beograd?

Kapčan: Podrška Vašingtona nezavisnosti Kosova dala je zeleno svetlo kosovskim Albancima da promovišu ideju o nezavisnosti, mada bi se Priština zalagala za to i bez podrške medjunarodne zajednice - diplomatskim putem ili nasilnim merama. S druge strane, podrška Rusije Srbiji ojačala je poziciju Beograda i time su dva tabora učinila svoje stavove još nefleksibilnijim. Sada izgleda da su vodeće svetske sile podeljene. Neke podržavaju Prištinu, a neke Beograd, što će doprineti još neizvesnijoj situaciji u regionu, a posledice eventualnog proglašenja nezavisnosti učiniti još opasnijim.

Glas Amerike: Da li očekujete da odluka o statusu Kosova ipak bude doneta u Savetu bezbednosti UN, imajući na umu stav Rusije i Srbije?

Kapčan: Svakako će se o tom pitanju raspravljati u Savetu bezbednosti. Ako bude jasno da Rusija nastavlja da podržava Beograd i da je spremna da uloži veto i time spreči jedinstvenu odluku o statusu Kosova ne verujem da će doći do glasanja. Tada ćete imati situaciju sličnu intervenciji NATO-a na Kosovu 1999. kada nije bilo podrške Ujedinjenih nacija, ali je postojala jedinstvena pozicija SAD i Evropske unije. Zaobilaženje UN, naravno, nije idealno, pošto neće biti principijelne, legalne osnove za priznavanje Kosova kao nezavisne države. Kosovo u tom slučaju neće imati mesto u UN, ako se Rusi budu i dalje protivili, a time će se povećati složenost ovog slučaja i stvoriti presedan. Medjunarodna zajednica će tada biti suočena sa zahtevima za nezavisnošću raznih entiteta širom sveta. To čini kosovsku situaciju posebno opasnom sa medjunarodne tačke gledišta.

Glas Amerike: Evo pitanja koje češće postavljam u poslednje vreme - iz kog razloga se SAD toliko zalažu za nezavisnost Kosova?

Kapčan: Vašington smatra svoj stav pragmatičnim i razboritim, baziranim na proceni da je to najbolji način da se dugogodišnje regionalne tenzije, kao rezultat ranijih konflikata, privedu kraju. Mada se u Vašingtonu veruje da će nezavisnost Kosova biti destabilizujući faktor, kraktoročno gledano, i svakako možda izazvati nepoželjno političko reagovanje u samoj Srbiji, ipak činjenica da bi Kosovo postalo ne samo de-fakto, već i de-jure nezavisno, doprineće da taj region krene ka evropskim integracijama. Nerešen status Kosova, iz američke perspektive, značio bi da bi region ostao na duži rok u stanju neizvesnosti i potencijalnog konflikta.

XS
SM
MD
LG