Linkovi

Kako da se bez gledanja proveri količina poruka ili napon baterije?


Koliko puta dnevno bacate pogled na svoj mobilni telefon kako biste proverli da li je stigla neka poruka? Neki to čine veoma često, a kako je vreme novac to znači određeni gubitak. Grupa istraživača na univerzitetu u Glazgovu, u Škotskoj, smislila je način kako da se bez gledanja provere količina poruka ili napon baterije.

Svi znamo da, kada se neka flašica ili kutijica promućka u ruci, zvuci zavise od njihove isupunjenosti. Zašto onda, upitali su se israživači, ne bi i broj poruka ili napunjenost baterije u mobilnom mogli da se proveravaju mućkanjem? Kombinujući zvučnik i vibrator mobilnog telefona uspeli su da stvore sličan efekat, koji su nazvali ”šugl,“ što na škotskom engleskom znači mućkanje. Da bi se proverilo da li je u mobilni telefon sa instaliranim ”šuglom“ stigla poruka, dovoljno je da se protrese u ruci. Zvuci zavise od broja poruka - jedna poruka zvuči kao jedna kuglica koja se kotrlja u kutiji, dve poruke - kao dve kuglice, i tako dalje.

Moguće je čak podesiti da poruke od različitih osoba zvuče kao sudaranje kuglica od različitog materijala - metala, drveta, stakla... Takođe je moguće podesiti da trešenje telefona u različitim pravcima označava prioritet poruka. Provera napunjenosti baterije zvuči kao bućkanje malo ili mnogo tečnosti u telefonu. Za dobijanje ovih efekata potrebno je da telefon bude opremljen akcelerometrima koji reaguju na pokrete. Za sada nije poznato kada bi ta oprema mogla da postane standardna.


XS
SM
MD
LG