Linkovi

“Lions for Lambs”dramatizacija američke politike i rata u Avganistanu


Nova politička drama Roberta Redforda “Lions for Lambs” - sadrži detaljnu analizu američkog rata u Avganistanu i predanosti Amerikanaca ratu protiv terorizma. U tri odvojene, ali isprepletene priče, film se fokusira na moral i ubedjenja grupe veoma različitih Amerikanaca.

U svojoj prestižnoj kancelariji u Vašingtonu, republikanski senator Džasper Irving predstavlja novinarki Dženin Rot novu vladinu ofanzivu u Avganistanu, kao ključni korak u ratu protiv terorizma.

U medjuvremenu, na jednom kalifornijskom univerzitetu, profesor političkih nauka Stiven Mali pokušava da ubedi svog pametnog, ali nemotivisanog studenta Toda Hejsa da zauzme stav u životu, jer su prema profesorovim rečima – pasivnost i zadovoljstvo postojećim stanjem najsigurniji način da se ubije demokratija.

Ova dva filmska dijaloga predstavljaju dva suprotna politička stanovišta – argument u prilog rata, koji zastupa neo-konzervativni političar sa predsedničkim ambicijama, Džasper Irving, i anti-ratni stav, koji iskazuje univerzitetski profesor.

U sredini izmedju te dve pozicije su dvojica mladih ljudi, profesorovih bivših studenata, koji odlučuju da učine veliko delo time što će se boriti za svoju zemlju. Medjutim, ironija koju film predstavlja jeste da ovu dvojicu mladih “lavova” u opasni sukob vode nekompetentni “jaganjci.”

Iako film odražava kompleksnost aktuelnih dešavanja na Bliskom istoku, u njegovom središtu zapravo nije sam rat, već rat ideja izmedju ljudi, koji imaju potpuno različite vizije boljeg sveta. Film je režirao dobitnik Oskara, glumac i reditelj Robert Redford.

"Lako smo mogli da ovaj film publici damo upakovan sa mašnicom, kao gotovo rešenje, da kažemo – ‘Evo šta mislimo da vi treba da mislite. Ovo je naš odgovor na problem’. Medjutim – on to nije. Nadam se da je ovo film u kome se priče dramatično razvijaju do mesta kada se dilema vraća publici, sa pitanjem ‘šta Vi radite? Kako se Vi osećate u vezi sa svim tim?’”, kaže Redford.

Iako se film razvija sporo, ima sjajne dijaloge i impresivnu glumačku postavu. Tom Kruz odiše strašću, inteligencijom i snažnim ubedjenjem u ulozi mladog ambicioznog senatora Džaspera Irvinga.

Meril Strip još jednom briljira kao pronicljiva, ali nenametljiva novinarka, koja oscilira izmedju ugadjanja senatoru sa jedne strane, i pisanja priče, koja bi dovela u pitanje njegov plan - sa druge.

Uloga Meril Strip takodje simbolizuje ulogu koju mediji u Americi igraju od terorističkih napada 2001. godine.

“Glineni golubovi” su statičan film bez mnogo akcije. Mogli bi ga optužiti za moralisanje da nema balansa i punoće argumenata, koje iznosi. Međutim, to je film koji navodi na razmišljanje i verno odslikava klimu, u kojoj Amerikanci žive i dileme sa kojima se suočavaju.

XS
SM
MD
LG