Linkovi

Američki naučnici u Africi otkrili fosil dinosaurusa velikih usta


Američko nacionalno udruženje geografa (National Geographic Society) sa sedištem u Vašingtonu, nedavno je objavilo otkriće jedinstvenog fosila dinosaurusa. Naučnici tvrde da je Nigersaurus taqueti imao veću vilicu nego lobanju, verovatno pasao travu poput krave i živeo pre 110 miliona godina.

Svirepi Ti-Reks i ovaj džinovski biljojed iz nagrađivanog filma «Park iz doba Jure» značajno su se razlikovali od najnovije vrste dinosaurusa koju su identifikovali američki paleontolozi. Nigersaurus taqueti nedavno je predstavljen u sedištu američkog nacionalnog udruženja geografa u prestonici Vašingtonu.

Afričkog dinosaurusa neobičnog izgleda otkrio je u pustinji Sahara tim predvođen paleontologom Univerziteta grada Čikaga, Polom Serinom.

"Složili smo delove lobanje koje smo imali i to nam je pokazalo da se radi o vrlo čudnoj životinji, sa ustima koja su se širila poput usisivača, i sa stotinama zuba u usnoj duplji", kaže Serino.

Njihov rad je zabeležio Netional Geographic, koji je delom i finansirao projekat.

"Sudeći po njegovom izgledu, moguće je da je umro i osušio se pre nego što ga je pesak prekrio, jer mu je vrat okrenut naopako, što je obično slučaj kod životinja koje su umrle na suncu", dodaje Serino.

Usta su mu bila veća od mozga, šira od lobanje, au vilici je imao preko 600 zuba. Imao je nizove od 50 zuba, a iza nekih je bilo i do devet zamena. Posle pažljivog prikupljanja kostiju fosila, Serino ih je proučavao i sastavljao u svojoj laboratoriji na Univerzitetu grada Čikaga. Ceo rad njegovog tima opisan je u glavnom članku decembarskog izdanja časopisa National Geographic pod naslovom «Ekstremi dinosaurusi».

A ljubitelji dinosaura koji žele da vide bizarno stvorenje neće morati da se izlažu vrućini saharske pustinje, kao tim profesora Serina. Kosti i lobanja Nigersaurusa, kao i model njegove neobične glave izloženi su u sedištu National Geographic-a u Vašingtonu. Izložba je otvorena do 18. marta 2008. i sadrži kompletno rekonstruisani skelet dinosaurusa biljojeda širokih usta.

XS
SM
MD
LG