Linkovi

Vašington: Zvaničan početak bliskoistočnih mirovnih pregovora


Predsednik Buš je ponovo dočekao u Beloj kući palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i izraelskog premijera Ehuda Olmerta, dan pošto su dve strane pristale da nastave mirovne razgovore usmerene ka stvaranju palestinske države.

Predsednik Buš se odvojeno sastao sa oba lidera, pre nego što su sva trojica razgovarala u Ovalnoj odaji Bele kće. Obraćajući se novinarima u Ružičnjaku predsedničke rezidencije posle tog razgovora, predsednik Buš je istakao da je dogovor o nastavku pregovora, posle sedmogodišnje pauze, početak koji uliva nadu, ali ni približno važan koliko su to predstojeći dani.

«Veoma cenim rešenost ovih lidera da ulože veliki trud da bi postigli mir. Ne bih stajao ovde ako ne bih verovao da je mir moguć. A ni oni ne bi bili ovde kada ne bi verovali u mogućnost mira.»

Sastanak u Beloj kući je održan posle prekjučerašnje bliskoistočne konferencije u Anapolisu u državi Merilend, gde su izraelski i palestinski lideri obećali «energične, stalne i neprekidne» pregovore o nezavisnoj palestinskoj državi. Predsednik Buš je rekao da su obe strane prihvatile cilj da postignu sporazum do kraja 2008. Predsednik je obećao da će im Sjedinjene Države pomoći u tome.

«Stvar u koju sam uverio oba džentlmena je da će Sjedinjene Države biti aktivno angažovane u tom procesu i da ćemo koristiti svoju moć da pomognemo kada dođe do neophodnih odluka u vezi sa uspostavljanjem palestinske države koja će živeti u miru sa Izraelom.»

Predsednik je rekao da je važno da i međunarodna zajednica podrži izraelske i palestinske lidere. Ruske novinske agencije navode da je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio da će njegova zemlja biti domaćin sledeće bliskoistočne mirovne konferencije. Lavrov je na povratku sa konferencije u Anapolisu rekao novinarima da datum i dnevni red tog sastanka još nisu određeni. Rusija je članica takozvanog Kvarteta, u kojem zajedno sa Sjedinjenim Državama, Ujedinjenim nacijama i Evropskom unijom, radi na unapređenju mirovnog procesa.

XS
SM
MD
LG