Linkovi

Ehud Olmert i Mahmud Abas saglasni da učine sve kako bi do kraja iduće godine sklopili mirovni sporazum


Izraelski premijer Ehud Olmert i palestinski predsednik Mahmud Abas saglasili su se da učine sve u svojoj moći da zaključe mirovni sporazum do kraja sledeće godine. Predsednik Buš je to saopštio prilikom otvaranja bliskoistočne mirovne konferencije u Anapolisu, u državi Merilend.

Glavni učesnici na mirovnoj konferenciji objavili su svoju nameru da zaključe izraelsko-palestinski mirovni sporazum do kraja mandata predsednika Buša. U uvodnom izlaganju na konferenciji koja je okupila visoke zvaničnike iz gotovo 50 zemalja i medjunarodnih organizacija predsednik Buš je pročitao zajedničko saopštenje kojim su se dve strane obavezale da će širiti kulturu mira i nenasilja i da će odmah započeti mirovne pregovore o konačnom statusu.

«U nastojanju da ostvarimo cilj koegzistencije Izraela i Palestine u miru i bezbednosti mi se slažemo da odmah započnemo bilateralne pregovore u dobroj veri kako bismo zaključili mirovni sporazum kojim bismo rešili sva otvorena pitanja, uključujući suštinska pitanja sadržana u prethodnim sporazumima. Slažemo se da otvorimo energične i trajne pregovore i učinićemo svaki napor da zaključimo sporazum do kraja 2008.»

Predsednik Buš je saopštio da će dve strane osnovati stalni komitet koji će nadgledati proces i čija aktivnosti će biti praćena redovnim susretima predsednika Abasa i premijera Olmerta svake dve nedelje. Dve strane su takodje pristale da ispune obaveze iz takozvane «mape za mir», koju je bliskoistočni kvartet, koji čine SAD, EU, UN i Rusija, usvojio 2003. godine.

Predsednik Buš je naglasio da je ovo pravi trenutak za pokretanje mirovne inicijative pošto je u toku bitka za budućnost Bliskog istoka i pošto ekstremistima ne sme da bude dozvoljeno da odnesu pobedu. Predsednik Abas i premijer Olmert su ukazali i na prepreke sa kojima se suočava mirovni proces.

Predsednik Abas je, govoreći preko prevodioca, rekao da ukoliko sadašnji napori propadnu nije verovatno da bi povoljni uslovi mogli da se ponove.

«Naš region nalazi se na raskrsnici dve istorijske faze. Mislim da se ova povoljna prilika koju su stvorile arapske zemlje, islamska i medjunarodna zajednica, i preovladjujuća podrška javnosti u palestinskom i izraelskom društvu, možda ne bi ponovila.»

Abas je ponovio i predanost sudbini Palestinaca u Pojasu Gaze gde su se humanitarni uslovi pogoršali pod upravom radikalne islamističke organizacije Hamas. Premijer Olmert je, sa svoje strane, naglasio predanost Izraela mirovnom procesu uprkos palestinskim terorističkim napadima proteklih godina i raketnim napadima na južni Izrael od strane ekstremista iz Gaze koji se nastavljaju.

Govoreći takodje preko prevodioca, Olmert je naglasio da će rešenje višedecenijskog sukoba biti bolno za sve one koji su učestvovali u njemu, ali da je ipak neizbežno.

«Mislim da ne postoji drugi put osim puta mira. Smatram da ne postoji drugo pravedno rešenje osim rešenja zasnovanog na postojanju dve države za dva naroda. Smatram da ne postoji put koji ne sadrži bolne kompromise za vas Palestince i za nas Izraelce.»

Konferenciji, koja je rezultat višemesečne diplomatske aktivnosti državnog sekretara Kondolize Rajs, prisustvovali su i predstavnici vodećih muslimanskih i mnogih arapskih zemalja od kojih neke ne održavaju diplomatske odnose sa Izraelom.

Premijer Olmert je rekao da Izrael želi da ima normalne odnose sa svim učesnicima i pozvao arapski svet da okonča, kako se izrazio «bojkot, otudjenje i zaborav» u odnosu na jevrejsku državu.

XS
SM
MD
LG