Linkovi

Sarkozi u Kini dogovorio aražmane vredne oko 30 milijardi dolara


Tokom svoje prve zvanične posete Kini, francuski predsednik Nikola Sarkozi sklopio je sa tom zemljom ugovor o nuklearnoj i vazduhoplovnoj saradnji vredan nekoliko milijardi dolara. Novinarka Glasa Amerike Heda Bajron izveštava iz Hong Konga da je Sarkozi pokrenuo i niz drugih pitanja uključujući i klimatske promene.

Već prvog dana posete Kini, francuski predsednik Nikola Sarkozi je u nedelju izjavio da je poslovanje sa tom azijskom zemljom ključno za francusku ekonomiju.

Francuske kompanije su u ponedeljak potpisale ugovore sa kineskim firmama vredne oko 30 milijardi dolara i time pokazale kako ogromna kineska potražnja za energentima i transportnim sredstvima utiče na njihovu zaradu.

Dogovoreno je da evropski proizvođač aviona Erbas proda 110 džetova marke A320 i 50 letelica A330 kineskoj avio kompaniji. Takođe je u planu da francuska državna kompanija za nuklearnu energiju, Areva isporuči 2 nuklearna reaktora kineskoj korporaciji za nuklearnu energiju Guangdong.

Predsednik Sarkozi ipak kaže da njegova poseta nije vezana isključivo za biznis, već da je pokrenuo brojne teme u pokušaju da izvrši pritisak na Kinu. Između ostalog, Sarkozi je podstakao Kinu da poboljša situaciju na polju ljudskih prava, da pomogne susednoj Burmi u prevazilaženju teške političke situacije, da povede računa o prirodnoj sredini, kao i da odredi realnu vrednost svoje valute, juana.

Sarkozi navodi da je Kina u stanju da bude jedan od vodećih faktora u borbi protiv klimatskih promena. Dodaje i da Francuska ne zahteva od Kine da prekine sa razvojem, ali da bi želela da taj razvoj bude održiv. Francuski predsednik ističe da je njegova zemlja spremna da pruži pomoć Kini u naporima za smanjenje zagađenosti vazduha.

Kina je, usled naglog ekonomskog razvoja postala jedna od zemalja sa najvišom stopom emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, što po mišljenju naučnika doprinosi globalnom zagrevanju planete.

Kina je već preduzela neke korake u cilju smanjenja emisije gasova, kao što je npr. korišćenje sve većeg broja nuklearnih postrojenja i smanjenje upotrebe elektrana koje rade na ugalj.

Francuski predsednik će u utorak, pred povratak u Francusku, otputovati u Šangaj gde će se sastati sa kineskim predsednikom Vlade Wen Djijabaom. Posle Sarkozijeve posete, lideri Evropske unije i Kine će se u sredu sastati na samitu u Pekingu na kojem će raspravljati o pitanjima trgovine. Evropska Unija sumnja u bezbednost kineskih proizvoda i krivi Kinu za nisku stopu juana na svetskom tržištu, što, kako se navodi, direktno doprinosi evropskom deficitu.

XS
SM
MD
LG