Linkovi

Pred izraelskim i palestinskim pregovaračima još stoje suštinska pitanja


Tokom naredna tri dana, izraelski i palestinski pregovarači pokušaće da na sastanku u Anapolisu, u državi Merilend, obnove bliskoistočni morovni proces. Saradnik Glasa Amerike, Džim Tipl, razmatra šanse da ovaj sastanak odredi kurs bliskoistočne diplomatije tokom narednih nekoliko godina.

Kada budu seli za pregovarački sto, u američkoj Vojnopomorskoj akademiji, u Anapolisu, izraelski i palestinski pregovarači i njihovi američki domaćini neće imati lak zadatak. Na dosadašnjim pregovorima dve strane nisu bile u stanju da se dogovore čak ni o pristupu suštinskim pitanjima, kao što su status Jerusalima i problem palestinskih izbeglica. Profesor politikologije na univerzitetu Bir Zeit, u Ramali, na Zapadnoj obali, Ali Džarbavi, nije optimista:

”Ako su razlike toliko velike da nisu uspeli da nađu polaznu tačku pre konferencije, koja će trajati samo dva dana, nisam siguran da će im to sada poći za rukom.“

Tokom dvomesečnih dogovora o dnevnom redu konferencije Palestinci su insistirali da se razgovara o suštinskim pitanjima i o rokovima za njihovo rešavanje, dok Izraelci smatraju da bi o pojedinostima trebalo razgovarati kasnije. Mark Regev je predstavnik izraelskog Ministarstva inostranih poslova.

”Želimo da ova konferencija pokrene razgovore o pitanjima kao što je stvaranje dve države, Izraela i Palestine, koje bi živele jadna kraj druge. Želimo da konferencija dovede do brze primene prve faze mape za mir. Obe strane imaju obaveze i obe bi trebalo da počnu da ih primenjuju. To je dobro za mir.“

Plan nazvan mapa za mir, sastavljen pre četiri godine, je višefazni proces koji bi trebalo da dovede do stvaranja palestinske države.

U prvoj fazi Izraelci bi trebalo da obustave izgradnju naselja na Zapadnoj obali, a Palestinci da prestanu sa napadima na Izrael. Profesor Ali Džarbavi, sa univerziteta Bir Zeit, kaže da će Palestinci proglasiti konferenciju uspešnom samo ako se palestinski predsednik Mahmud Abas bude vratio na Zapadnu obalu sa nekim konkretnijim rezultatom od pukog obećanja o obnavljanju pregovora o definitivnom statusu.

On kaže da Palestinci očekuju od Sjedinjenih Država da izvrše pritisak na Izrael da obustavi izgradnju naselja na Zapadnoj obali i ublaži proceduru na kontrolnim punktovima, koja znatno ograničava kretanje Palestincima.

”Mislim da bi Palestinci želeli neki opipljivi rezultat, jer bi to pojačalo moć Palestinske vlasti i pokazalo da pregovori mogu da donesu rezultate. Na Zapadnoj obali ima više od 500 kontrolnih punktova koji veoma otežavaju kretanje običnim Palestincima. Trgovina i ekonomske sankcije se pogoršavaju. Potrebno im je ukidanje tih punktova i poboljšanje ekonomske situacije kako bi počeli da veruju u pregovarački proces.“

Izraelski premijer Ehud Olmert obećao je obustavljanje izgradnje izraelskih naselja, ali s obzirom na nejakost njegove koalicione vlade primena tog obećanja biće teška. Predstavnik izraelskog Ministarstva inostranih poslova, Mark Regev, kaže da vlada ozbiljno želi da primeni mapu za mir i da neće propustiti priliku koju pružaju razgovori u Anapolisu.

”Sve izraelske vlade bile su koalicione, a neke od njih su u prošlosti postigle znatne napretke u mirovnom procesu. Mislim da će nam predanost izraelske vlade, zajedno sa predanošću palestinske vlade, omogućiti da krenemo napred.“

Ali i palestinski predsednik Abas predvodi slabu vladu, koja upravlja samo teritorijom Zapadne obale, dok u pojasu Gaze vlast drži organizacija Hamas - veliki protivnik konferencije u Anapolisu. Lideri Hamasa kažu kako očekuju propast tih pregovora. Ako se to dogodi, diplomatija na Bliskom istoku ponovo bi mogla da se nađe u ćorsokaku.

XS
SM
MD
LG