Linkovi

Predsjednik SAD optimista uoči Bliskoistočne mirovne konferencije koja počinje u utorak u Anapolisu


Sjutra u Anapolisu, nedaleko od američke prijestonice počinje bliskoistočna mirovna konferencija na kojoj će se prvi put u više od deceniju – sresti predstavnici Izraela i 16 arapskih država, među kojima su i neke koje ne priznaju jevrejsku državu, poput Sirije i Saudijske Arabije.

Predjsednikov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Stiven Hedli rekao je da je konferencija, na kojoj se neće formalno pregovarati, prilika da dvije strane uđu u pregovaračku fazu. Istovremeno, državni sekretar Kondoliza Rajs se nada konačnom sporazumu prije nego Džđordž Buš okonča predsjednički mandat.

Uoči sjutrašnje konferencije u obližnjem Anapolisu, predsjednik Buš se danas u Bijeloj kući odvojeno sastao sa izraelskim i palestinskim čelnicima.

Očekujem nastavak ozbiljnog dijaloga o miru. Ja sam optimista, rekao je predsjednik Buš nakon razgovora sa Ehudom Olmertom.

I izraelski premijer je pred novinarima u Bijeloj kući zvučao optimistično.

«Ovoga puta na konferenciji učestvuju brojni činioci. Nadam se da će se pokrenuti ozbiljan proces koji je bilateralnog karaktera, ali je medjunarodna podrška veoma bitna», kazao je Ehud Olmert.

I Mahmud Abas je nakon susreta sa američkim predsjednikom izrazio nadu da će konferencija "dovesti do pregovora o trajnom statusu i mirovnog sporazuma izmedju Izraela i palestinskog naroda - sporazuma kojim bi se osigurala stabilnost i bezbjednost u regionu".

Analitičari ipak smatraju da će se na dogovor sačekati, jer dvije strane prije dolaska u vašington nisu uspjele da se dogovore ni o polaznom dokumentu, a popularnost - i Olmerta i Mahmuda Abasa kod kuće – opada.

Predjsednik Buš će se večeras učesnicima konferencije obratiti tokom večere u Stejt Dipertmentu. Sjutra će čično otvoriti konfernciju u Anapolisu, nakon čega će se vratiti u Vašington i ostaviti dvije strane da se dogovaraju na američkoj teritoriji – prvi put u posljednjih sedam godina.

XS
SM
MD
LG