Linkovi

HDZ osvojio najviše glasova, počinje dogovaranje koalicija


Na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj relativnu većinu osvojio je HDZ, ali i SDP još računa na mogućnost sastavljanja nove vlade.

U novom sazivu hrvatskog parlamenta Hrvatska demokratska zajednica će imati 66 mandata od toga pet osvojenih u dijaspori, SDP 56, seljačka koalacija HSS-HSLS 8, HNS 7, Glavašev HDSSB 3, IDS 3, po jedan mandat HSU i HSP, dok će predstavnici manjinskih zajednica imati zagarantovanih osam mjesta.

Tri mjesta rezervisana za srpsku zajednicu i u ovom sazivu osvojio je Pupovčev i Stanimirovićev SDSS. Odmah po objavljivanju izbornih rezultata lider HDZ Ivo Sanader iznio je čvrsto uvjerenje da će njegova stranka voditi zemlju i u narednom mandatu, ali od mogućnosti sastavljanja nove vlade nije odustao ni Milanovićev SDP, te sada i jednima i drugima predstoje razgovori sa potencijalnim koalicionim partnerima.

U međuvremenu, predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić je izjavio da će mandat za sastavljanje nove vlade povjeriti onome ko ga dokazima uvjeri da uživa podršku 77 poslanika što je broj koji označava parlamentarnu većinu.

Prema ocjeni ovdašnjih analitičara ključno bi moglo biti to kojoj će se strani prikloniti koalicija HSS-HSLS, ali bi jezičac na vagi mogla postati i tri poslanika srpske zajednice.

Upitan je li skloniji HDZ-u ili SDP-u lider SDSS-a Milorad Pupovac je diplomatski odgovorio kako nije važno hoće li vlada biti lijeva ili desna već ona koja će garantovati veće uvažavanje interesa i prava manjina. Mediji nagađaju da je Ivo Sanader spreman ponuditi SDSS-u ministarsko mjesto u njegovoj vladi. Iz Zagreba za Glas Amerike Stevica Šuša.

XS
SM
MD
LG