Linkovi

NATO i Crna Gora potpisali sporazum o slobodnom tranzitu snaga Alijanse


Snage i osoblje pod kontrolom NATO-a mogu se kretati teritorijom Crne Gore, kao dio tranzitnog aranžmana za podršku mirovnim operacijama, predviđeno je sporazumom Crne Gore i Sjevernoatlanskog saveza koji je danas potpisan u Podgorici.

Sporazum su potpisali crnogorski ministar odbrane Boro Vučinić i zamjenik komandanta združenih snaga NATO-a iz Napulja general-potpukovnik Piter Pirson.

Radi se o dogovoru Crne Gore i Sjevernoatlanskog saveza o implementaciji ranijeg sporazuma Srbije i Crne Gore i NATO-a o tranzitnim aranžmanima za podršku mirovnim operacijama.

Vučinić je novinarima kazao da Crna Gora, potpisivanjem sporazuma, pokazuje da ostaje čvrsto posvećana evroatlanskim integracijama kao garantu mira i stabilnosti za njene građane.

“Potpisivanjem ovog sporazuma potvrđujemo našu riješenost da budemo pouzdan partner svim zemljama u regionu i šire na putu integracije u sjevernoatlansku porodicu”, istakao je on.

Prema njegovim riječima, sporazum propisuje da se snage i osoblje pod komandom i kontrolom NATO-a mogu kretati preko kopnene teritorije, vazdušnim prostorom i vodama nad kojima Crna Gora ima suverenitet, u skladu sa pravilima i principima međunarodnog prava.

Vučinić je naveo da se odredbama sporazuma utvrđuju privilegije i imuniteti osoblja NATO-a u skladu sa Konvencijom o privilegijama i imunitetu Ujedinjenih nacija.

”Sporazumom se definišu prioriteti prolaska na graničnim prelazima NATO konvoja, informisanje o namjeravanim prelascima konvoja i opasnoj robi, identifikacija osoblja i vozila, kao i procedure na graničnim prelazima”, kazao je crnogorski ministar odbrane.

On je rekao da se dokumentom utvrđuju i tranzitne rute, granični prelazi, mjesta za odmor, postupci u slučaju kvara ili nezgoda, medicinski tretman, hitna pomoć i bezbjedonosna pratnja konvoja tokom prolaska kroz Crnu Goru.

Crnogorski ministar odbrane je dodao da je sporazumom utvrđeno da, u skladu sa načelima međunarodnog prava, mogu biti zaključeni dodatni aranžmani u cilju njegove implementacije.

“Ovo je važan sporazum čije potpisivanje potvrđuje posvećenost i strateško opredjeljenje Crne Gore da svoju budućnost izgrađuje u okviru sistema kolektivne bezbjednosti”, rekao je Vučinić.

U kratkom obraćanju novinarima, Pirson je rekao da se radi o veoma važnom sporazumu za NATO i čestitao Crnoj Gori na njegovom potpisivanju.

“Mi u Napulju želimo uspjeh Crnoj Gori u priključivanju NATO-u”, kazao je on.

XS
SM
MD
LG