Linkovi

U Badenu bez pomaka, pitanje da li će biti pregovora posle 10. decembra


U Badenu, u Austriji počela je - kako ocenjuju zapadne novinske agencije - odlučujuća runda pregovora Beograda i Prištine o statusu Kosova. Prvi dan pregovora iza zatvorenih vrata koji bi trebalo da traju do srede nije doneo pomak, a predstavnik EU u "trojci" Volfgang Išinger kazao je novinarima da ne očekuje nastavak pregovora posle 10. decembra.

Beogradski mediji su objavili da je premijer Srbije Vojislav Koštunica na današnjem plenarnom sastanku kazako kako "ni za koga ne bi bilo dobro da neguje iluziju da je Srbiji moguće nametnuti rešenje", založivši se istovrmeno za kompromisnu formulu u kojoj je izražena ravnoteža interesa - da Srbija sačuva suverenitet i teritorijalni integritet, a kosovski Albanci dobiju svoj sistem autonomne vlasti.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je uoči današnjeg sastanka da srpska delegacija dolazi na pregovore s dobrom voljom za kompromis, ali da je lopta sada u dvorištu kosovskih Albanaca.

"Došli smo ovde u najboljoj nameri da pregovaramo želeći da postignemo obostrano prihvatljivo rešenje koje proizvodi mir i stabilnost", rekao je Tadić.

Ponovio je da je za Srbiju nezavisnost Kosova neprihvatljiva.

Na drugoj strani predstavnici kosovskih Albanaca, kažu da im je samo nezavisnost prihvatljiva. Albanska strana ostala je pri stavu da je potrebno razgovarati o partnerstvu izmedju Kosova i Srbije kao suverenih država.

Hašim Tači je novinarima u svojstvu budućeg premijera Kosova, kazao da je nezavisnost Kosova u interesu EU, SAD i stabilnosti u regionu, te da se nada da će EU i SAD biti spremne da uskoro prihvate deklarisanu nezavisnost.

"Kosovo će biti nezavisna država koja će poštovati prava manjina", istakao je Tači.

Konačno - sporan je i rok u kome bi trebalo okončati dijalog. Predstavnik EU u "trojci" Volfgang Išinger kazao je novinarima da ne očekuje nastavak pregovora posle 10. decembra, ali je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić upozorio da samo dogovor garantuje mir i stabilnost i da bi pregovore trebalo nastaviti.

XS
SM
MD
LG