Linkovi

Konferencija o Bliskom istoku u američkoj mornaričkoj akademiji u Anapolisu


Stejt department je na konferenciju koja će biti održana u američkoj mornaričkoj akademiji u Anapolisu pozvao oko 50 učesnika - lidera država i medjunarodnih organizacija. Pored lidera Izraela i Palestinske vlasti medju pozvanima su i predstavnici gotovo svih arapskih država u regionu, kao i brojnih evropskih, afričkih i azijskih zemalja.

U okviru priprema za konferenciju, američki državni sekretar Kondoliza Rajs i izaslanik EU za Bliski istok, bivši britanski premijer Toni Bler, posetili su Bliski istok i sastali se sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Medjutim, ranije ove nedelje zvanični Vašington nije želeo da preciznije definiše šta se očekuje od konferencije.

“Moj posao nije da definišem očekivanja. Moj posao je da konferencija bude uspešan i da idemo dalje. Smatramo da je to zaista važan momenat. Opšte je uverenje da u ovom trenutku dve strane mogu da se angažuju u ozbiljnim pregovorima,” izjavio je pomoćnik državnoig sekretara, Dejvid Velč.

Izraelski premijer Ehud Olmert i palestinski predsednik Mahmud Abas sastali su se više puta proteklih meseci u okviru priprema za konferenciju. Državni sekretar Kondoliza Rajs i evropski izaslanik Toni Bler nedavno su se sastali sa palestinskim liderima i pozvali ih da preuzmu odgovorne korake u cilju uspostavljanja palestinske državnosti.

“Ključno je pitanje bezbednosti gde namere neće biti dovoljne već je potrebna i akcija,” naglasio je Bler.

Izraelski zvaničnici izrazili su nadu da će moći da reše ključna pitanja sa Palestincima pre nego što predsednik Buš napusti položaj.

“Posle Anapolisa nastavićemo sa ozbiljnim i kontinuiranim pregovaračkim procesom koji bi trebalo da obuhvati sva pitanja ključna za primenu rešenja dve države,” rekao je izraelski premijer Olmert.

Ključna pitanja tiču se konačnih granica, bezbednosti Izraela, statusa palestinskih izbeglica i njihovih potomaka i primene principa koegzistencije dve države.

SAD smatraju da konferencija u Anapolisu predstavlja početak, a ne kraj ozbiljnih mirovnih pregovora u cilju garantovanja bezbednosti Izraela i uspostavljanja palestinske državnosti.

XS
SM
MD
LG