Linkovi

Sukobi u islamskoj zajednici opterećuju političke prilike u Sandžaku


Sukobi i podele u islamskoj zajednici dodatno opterećuju političke prilike u Sandžaku.
Podele na Islamsku zajednicu u Srbiji i Islamsku zajednicu Srbije zapravo su posledica političkih tenzija između dve ključe političke opcije u Sandžaku - Stranke demokratske akcije Sulejmana Ugljanina i Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića. Nedavno formiranje Islamske zajednice Srbije i proglašenje Adema Zilkića za reisa ul ulemu pokrenuli su nove tenzije i sukobe unutar ov verske zajednice i ugrozili bezbednost u Novom Pazaru i Sandžaku.

Kako nove okolnosti tumače i na njih reaguje nevladine organizacije i civilni sektor u Sandžaku. O Tome za Glas Amerike govore predsednik novopazarskog Građanskog foruma Alija Halilović i programski koordinator nevladine organizacije Urban In Sead Berberović. Trenutnu situaciju u Sandžaku Halilović ocenjuje kao kriznu, a kao uzročnike tzakvog stanja navodi delove vlasti u Beogradu. Što se tiče raskola u Islamskoj verskoj zajednici mislim da Muslimani vernici mogu mogu to da prevaziđu i i prevazišli bi da se država nije umešala trapavo, nespretno i i namerno. Ministarstvo vera je napravilo pogrešne poteze koje će vući posledice dok ne dođe neka druga vlast koja će imati više sluha za nacionalne manjine i etničke zajednice, rekao je Halilović.

Sead Berberović smatra da u ovakvim kriznim situacijama nevladin sektor može da ima važnu ulogu, ali i on ističe da sukob unutar bošnjakčkog korpusa u Srbiji ima političku konotaciju. Ovo nije sukob između vernika, nego političkih neistomišljenika, kaže Berberović i ističe da je političkom manipulacijom većina medija u Srbiji najnoviji sukob ispred Altun Alem džamije nazvala sukobom vernika iako on to nije bio. Na pitanje koliko civilnimj sedktor može da doprinese smirivanju tenzija, Berberović kaže da pored toga što su nevladine organizacije uglavnom nerazvijene mi imamo još jedan veliki problem jer nas lokalne vlasti a čini mi se dobrim delom i republičke vlasti još uvek smatraju, ne protivnicima, nego neprijateljima.

Komentarišući najnovije napade lokalne vlasti na organizaciju Urban In, Berberović kaže da partija koja je na vlasti u Novom Pazaru svesna je činjenice da veliki problem za njen opstanak na vlasti predstavlja Urban In kao faktor koji može da objedini neke građanske snage da u našem gradu dođe do preko potrebne političke promene koja će kasnije, nadamo se, izazvati i pozitivne socijalne, ekonomske i druge promene u gradu.

Da li i koliko lokalna vlast zaista brine o svakodnevnim životnim problemima građana, Alija Halilović ocenjuje da proizvodnja kriza i stvaranje veštačke latentne opasnosti služe da bi se bacile u zasenak pitanje zašto se država ne bavi životnim problemima i onim što tišti građane.

XS
SM
MD
LG