Linkovi

Posledice bojkota izbora najizraženije u vecinski srpskim sredinama


Odlukom da bojkotuju opšte i lokalne izbore i izbore za predsednike opština, Srbi na Kosovu u mestima gde čine većinu - Štrpcu, Novom Brdu, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku - dozvolili su pobedu albanskih političkih partija. Ako je sudeći po izjavama koje stižu iz sedišta UNMIK-a, preuzimanje vlasti u pomenutim sredinama neće biti lako rešiti.

Portparol UNMIK-a, Aleksandar Ivanko izjavio je danas Glasu Amerike, da će sve biti mnogo jasnije nakon 4.decembra, kada se očekuje konačna odluka civilnog administratora Joakima Rikera. Ivanko je podsetio da UNMIK želi ravnomernu zastupljenost zajednica u privremenim organima vlasti te da u skladu sa tim Riker traži adekvatno primenjivo rešenje.

Srbi koji žive u opštinama gde predstavljaju većinu plaše se mogućih posledica i destabilizacije ionako lošeg stanja na Kosovu nastalog nakon bojkota izbora i ulaska u finalnu fazu rešavanja statusa. Niko od predstavnika kosovskih Srba nije danas mogao da odgovori na pitanje koje bi rešenje bilo najbolje u novonastaloj situaciji.

Albanska strana smatra da je novonastala kriza posledica odluke kosovskih Srba da na nagovor zvaničnog Beograda, isključe sebe iz izbornog procesa i samim tim iz lokalnih institucija, te da bi bilo poražavajuće da civilna misija proglasi izborne rezultate ništavnim u sredinama gde su Srbi u većini a albanci pobedili u izbornom procesu.

XS
SM
MD
LG