Linkovi

Vašington: Havijer Solana od ponedeljka u SAD o Bliskom istoku i Kosovu


Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Havijer Solana doputovaće u SAD gde će od ponedeljka učestvovati u seriji sastanka posvećenih Bliskom istoku, dok će sa generalnim sekretarom UN razgovarati o situaciji na Balkanu i Kosovu. Solana će u ponedeljak u Vašingtonu u svojstvu predstavnika EU učestvovati na sastanku kvarteta za Bliski istok, koji pored EU još čne UN, Rusija i SAD, navodi se u saopštenju iz kancelarije visokog predstavnika. U utorak, Solana će u Anapolisu učestvovati na međunarodnoj konferenciji sazvanoj na inicijativu američkog predsednika Džordža Buša čiji je cilj pronalaženje načina da se dođe do dugotrajnog rešenja za bliskoistočno pitanje. Visoki predstavnik EU će zatim u Njujorku u sredu razgovarati sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-Munom o "međunarodnoj situaciji, pre svega o zapdnom Balkanu i Kosovu".

Samardžić: Od Beograda i Prištine zavisi hoće li rešavanje spora biti nastavljeno mirno i civilizovano

Uoči sutrašnjeg nastavka pregovora u bečkoj banji Baden, ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić je rekao da od razgovora Beograda i Prištine zavisi hoće li rešavanje spora biti nastavljeno mirno i civilizovano, ili će se ući u fazu nekih većih sukoba.

U izjavi agenciji Beta Samardžić je rekao da će srpska strana nastaviti sa predlozima i insistirati na tome da međunarodna trojka ipak zadrži temu statusa kao osnovnu, da sama bude lojalna svom mandatu i da u tom smislu i izveštaj generalnom ekretaru UN Ban Ki Munu bude sasvim jasan.

Kako je rekao, mora se očekivati da Savet bezbednosti UN nastavi ove razgovore, jer očigledno da prostora za dijalog ima, samo je problem u tome što jedna strana u tome aktivno učestvuje, a druga strana ne samo da je pasivna, nego ga i direktno opstruiše.

Ukoliko se ove prepreke otklone, u daljem procesu može se očekivati normalan razvoj događaja, normalan nastavak dijaloga, kazao je Samardžić i dodao da je, u suprotnom, moguće očekivati samo jednostrana i nasilna rešenja, koja još uvek nisu isključena, ali da u tom slučaju ne možemo očekivati mirnu i stabilnu situaciju između Srbije i Kosova i u čita-vom regionu, koji bi se, kako je rekao, kao i Evropa našao u neizvesnosti.

Prema njegovim rečima, srpska strana će nastojati da što više mate-rijala da na raspolaganje trojci, koja bi posle ove runde razgovora trebalo da napravi izveštaj, a važno je da on bude što objektivniji i što detaljniji", rekao je Samardžić.

XS
SM
MD
LG