Linkovi

Demokrate traže precizne rokove za povlačenje vojnog osoblja iz Iraka


Većinske demokrate u američkom Kongresu nastavljaju pritisak da se odrede precizni vremenski rokovi za povlačenje američkog vojnog osoblja iz Iraka, uprkos izveštajima da je povećanje obima američkih snaga – kako izveštava novinar Glasa Amerike Majkl Boumen - po svemu sudeći doprinelo smanjenju nasilja u politički i nacionalno podeljenoj zemlji.

U izveštajima iz Iraka se ističe da je proteklih meseci došlo do drastčnog smanjenja broja žrtava - i civila i američkih vojnika, i da teroristički i sektaški napadi izgleda da prestaju. U isto vreme, iračke krhke demokratske institucije su postigle samo ograničene prodore prema političkom pomirenju, koje se najšire smatra neophodnim prvim korakom ka ujedinjenju zemlje i postavljanju temelja trajnog mira. Predsednik senatskog Odbora za oružane snage, Karl Levin iz Mičigena, kaže da je američki vojni napredak u Iraku irelevantan bez političkog napretka iračkih lidera. Kao gost informativnog programa Televizije Foks, Levin, član Demokratske stranke, rekao je da je sveukupna iračka strategija predsednika Buša i dalje neuspešna.

«Predsednikova politika je sasvim određeno imala cilj da iračkim političkim liderima obezbedi nužan prostor da razrade politički sporazum, a taj cilj nije dostignut. Oni su i dalje međusobno udaljeni koliko su to oduvek i bili.»

Manjinski republikanci u Kongresu su uspešno blokirali pokušaje demokrata da izglasaju ratni budžetski predlog koji bi sadržao i datume povlačenja većine od 160 hiljada američkih vojnika iz Iraka. Gost na istom televizijskom programu je bio republikanski senator Lindzi Gream iz Južne Karoline, koji je naglasio da bi ograničavanje američkih vojnih opcija u Iraku predstavljalo tragičnu grešku.

«Video sam da je stara strategija propala. Ali sada vidim da povećanje snaga donosi rezultate iznad mojih očekivanja. I mislim da ćemo u Bagdadu uskoro imati političke dobitke na nacionalnom nivou. Ali treba da ostavimo vojsku na miru i ne bavimo se detaljima vojnog delovanja, jer nam je u nacionalnom interesu da dopustimo da se ovo povećanje snaga produži.»

Ali demokrate tvrde da irački lideri neće preduzeti teške korake ka nacionalnom pomirenju, dokle god Sjedinjene Države zadržavaju neograničene vojne obaveze prema Iraku. Levin kaže da se pritisak za povratak trupa vrši s ciljem da se irački lideri nateraju da izvrše svoj deo obaveza.

«Niko ne pokušava da podriva vojsku. Naši vojni zapovednici su oni koji kažu da Malikijeva vlada nije uspela da izradi politički sporazum, što je najopasnije za uspeh njihove misije.»

Predsednik Buš je obećao da će tokom iduće godine, ako to dozvoli bezbednosna situacija u Iraku, početi da vraća kući ograničene brojeve američkih vojnika. Bivši irački premijer Ajad Alavi, kao gost televizijskog programa CNN, rekao je da je Irak daleko od toga da može samostalno da opstane.

«Iračke snage još nisu spremne da preuzmu punu odgovornost. Mislim da posebno policijske snage definitivno nisu spremne. Nadamo se da će na posletku iračke snage biti u stanju, ali ja ne vidim da se to već dogodilo. Stvarnost je i dalje neprijatna. Još smo daleko od pomirenja.»

Demokrate najavljuju da će se idućeg meseca vratiti pitanju finansiranja i, ako to bude neophodno, nastaviti da rade na tome i u Novoj godini.

XS
SM
MD
LG