Linkovi

U Hrvatskoj zatvorena biračka mesta, izlaznosti manja nego 2003.


U Hrvatskoj su u 19 časova zatvorena biračka mesta na kojima su hrvatski građani danas glasali za 160 poslanika Sabora, od kojih će osam biti predstavnici nacionalnih manjina. Odziv birača na ovogodišnjim izborima je, prema podacima Državne izborne komisije baziranim na izlaznosti do 16 časova, za oko tri odsto manji nego na prošlim izborima, novembra 2003.

Poslanici su birani od ukupno 3.585 kandidata raspoređenih na 251 kandidatskoj listi, od čega je 235 stranačkih i 16 nezavisih, a 71 lista obuhvata zastupnike nacionalnih manjina. Srpska nacionalna manjina kao najbrojnija ima pravo na tri poslanička mesta, a ostalih pet pripada ostalim manjinama u zemlji.

Izbori su, prema rečima predsednika Dražavne izborne komisije Branka Hrvatina, protekli bez većih problema, odnosno bez zvaničnih prigovora koji bi doveli u pitanje zakonitost sprovođenja izbora. Izbore je posmatralo ukupno 1.500 posmatrača, od kojih 117 u inostranstvu. Prema podacima nevladine organizacije GONG, do 15 časova je 65 mobilnih ekipa u Hrvatskoj posetilo 511 biračkih mesta, a 17 mobilnih ekipa u BiH 131 biračko mesto, neka i po više puta.

GONG je zabeležio brojne pozive građana o navodnom kršenju predizborne tišine od strane političkih stranaka, ali i od strane Hrvatskih pošta, budući da su se u poštama širom Hrvatske i danas mogli videti stranački spotovi, najčešće HDZ-a, ali i koalicije HSS-HSLS i drugih.

Prva reagovanja stranaka

Predstavnici dva glavna konkurenta na današnjim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, SDP-a i HDZ-a, izjavili su večeras da su uvereni da neće imati problema u pronalaženju koalicionih partnera za sastav buduće vlade. Prema prvim neslužbenim rezultatima izlaznih anketa, opoziciona Socijaldemokratska stranka ima prednost od nekoliko mandata nad do sada vladajućom Hrvatskom demokratskom zajednicom.

Potpredsednica SP-a Željka Antunović izjavila je za Hrvatsku televiziju da je stranka vrlo zadovoljna prvim izlaznim anketama, iako su u stranci očekivali i nešto bolje rezultate, te da se nada da SDP neće imati problema oko pronalaženja koalicionih partnera. Zamenica predsednika HDZ-a Jadranka Kosor kazala je večeras da je uverena u HDZ-ovu izbornu pobedu, uprkos činjenici da njena stranka, po prvim izlaznim anketama, zaostaje za SDP-om, te da ipak pre konačnih zaključaka treba pričekati prve konkretne rezultate.

Takođe je kazala da HDZ ne strahuje da će teško doći do potencijalnih koalicionih partnera za sastav nove vlade, jer, kako je rekla, sasvim je "logično da oni koji su i do sada kvalitetno učestvovali u prethodnoj vladi, ponovo daju poverenje upravo HDZ-u". Treća stranka, prema rezultatima izlaznih anketa, jeste Hrvatska narodna stranka čija predsednica Vesna Pusić je u komentaru prvih rezultata izjavila da smatra da levi centar ima više potencijala da sastavi vlast. Potvrdila je ranije najave HNS-a o koaliciji sa vodećim SDP-om, navodeći da je ta saradnja levice "prirodna", a rekla je i da se nada da se ove godine neće dogoditi da glasovi dijaspore odluče o konačnom rezultatu izbora u Hrvatskoj.

Prvi rezultati izlaznih anketa govore da izborni prag na ovim izborima nije prešla ekstremno desna Hrvatska stranka prava, što je svojevrsni izborni debakl koji priznaju i sami predstavnici stranke. Predsednik HSP-a Anto Djapić već je izjavio da je on lično, ukoliko se podaci pokažu tačni, spreman da snosi posledice toga kraha. Jaku ulogu u kreiranju buduće vlade imaće i koalicija Hrvatske seljačke stranke, Hrvatske socijalno-liberalne stranke i Primorsko goranskog saveza, koji su prema istim izlaznim anketama četvrti po snazi.

Prve nesto konkretnije, ali još uvek neslužbene i nepotpune izborne rezultate, objaviće Državna izborna komisija nešto iza ponoći. Hrvatski predsednik Stjepan Mesić, koji treba da da mandat za sastav nove vlade onoj stranci ili koaliciji koja osigura većinu poslaničkih mesta u parlamentu, nije želeo da komentariše izlazne ankete pre objavljivanja prvih rezultata Državne izborne komisije.

XS
SM
MD
LG