Linkovi

Američka agencija za svemirska istraživanja proizvela svemirski ”spaček“


Kako izgleda, za svemirska istraživanja niko više nema para i svi se trude da što je moguće više smanje te troškove. S druge strane, nova vest mogla bio da se protumači i kao otvaranje prilike i za one najsiromašnije da počnu da koriste svemir.

Američka agencija za aeronautiku i svemirska istraživanja, NASA, sagradila je jedan jeftin satelit namenjen kako naučnim istraživanjima tako i komercijalnim firmama. Satelit je sagrađen metodom kojom je nekada stvoren veoma uspešan model Citroena, popularni ”spaček“, koji je nastao od delova razbacanih po jednoj Citroenovoj fabrici. Taj mali cilindar šestougaonog preseka, nazvan FASTSAT, širok je svega jedan metar, a težak 90 kilograma, s tim što može da ponese koristan teret od još 50 kilograma. NASA kaže da je to sasvim dovoljno za mnoge naučne osmatračke i merne instrumente.

Ovaj satelit bi, zajedno sa lansiranjem, mogao da košta oko deset miliona dolara, umesto sto miliona koliko se sada naplaćuje za prosečnu letelicu te vrste. FASTSAT je sagrađen od aluminijuma, umesto od znatno skupljeg titanijuma. Umesto malih motora sa mlaznicama, za održavanje položaja u prostoru koristi magnete, a svi spoljni zidovi pokriveni su fotoelektričnim ćelijama. U njemu nema nikakvih pokretnih delova. NASA je posebno ponosna što je FASTSAT sagrađen za svega deset i po meseci, a troškovi razvoja iznosili su samo 4 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG