Linkovi

Vučinić dao garanciju za uhapšenog kapetana bojnog broda Iliju Brčića


Ministar odbrane Crne Gore Boro Vučinić, na osnovu saglasnosti Vlade, dao je garanciju za uhapšenog kapetana bojnog broda Iliju Brčića, na zahtjev advokatskog tima, za slučaj da mu se, prilikom sudskog procesa u Rimu, odobri da se brani sa slobode.

Vlada Crne Gore ovlastila je Vučinića, da u saradnji sa ministrima inostranih poslova, pravde i unutrašnjih poslova i javne uprave preuzme potrebne mjere i aktivnosti u funkciji obezbjeđivanja adekvatne odbrane i zaštite prava uhapšenog kapetana bojnog brodaIlije Brčića.

Ministarstvo odbrane Crne Gore je, na zahtjev advokata, ustupilo dio dokumentacije, koja se tiče prvog dijela optužnice na osnovu koje je Brčiću izrečena presuda u odsustvu.

"Dokumentacijom se potkrepljuje činjenica da je, brod VPBR34, kojim je komandovao Brčić u vrijeme koje se navodi u optužnici hrvatskog suda bio na remontu u zavodu «Sava Kovačević» u Tivtu", kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Brčić, načelnik Odjeljenja za razvoj u Generalštabu Vojske Crne Gore, uhapšen je na aerodromu u Rimu na osnovu naloga hrvatskih vlasti i Interpolove potjernice koje ga terete za "ratne zločine, u vrijeme dok je bio oficir JNA".

Crnogorski premijer Željko Šturanović naložio je istragu kako bi se utvrdilo da li su državni organi znali da je Hrvatska izdala nalog za hapšenje Brčića.

Ambasador Hrvatske u Podgorici Petar Turčinović kazao je da je informacija o tome da je Brčić na spisku osuđenih za ratne zločine u Hrvatskoj bila dostupna crnogorskim državnim organima.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović zamolio je juče hrvatskog kolegu Stjepana Mesića da se obnovljeni postupak protiv oficira Brčića osuđenog u Hrvatskoj za granatiranje Splita vodi u Crnoj Gori i da se brani sa slobode.

XS
SM
MD
LG