Linkovi

Dobrotvorne večere «Kuvari zvezde» se održavaju ove godine širom SAD


Dobrotvorne večere pod nazivom «Kuvari zvezde» se održavaju ove godine u 20 gradova širom SAD u znak proslave 20. godišnjice Fondacije Džejms Bird. Ta fondacija je dobila ime po čuvenom američkom kuvaru koji je umro 1985. a smatra se za osnivača američkog kulinarstva. Jedna od dobrotvornih večera je nedavno bila održana i u Vašingtonu.

Riz Lakost, kuvar«Večeras koristimo džem od smokava i puter od pistaća kao dekoraciju. Ovo su pistaći u maslinovom ulju sa malo morske soli. Na vrh ćemo staviti pečenu smokvu,» objašnjava Lakost.

Ona koja radi sa 4 najbolja kuvara u Americi i timom veštih asistenata, na ovom remek delu od obroka. Vlasnik restorana Dženet Kem kaže da se ovim događajem slavi životno delo legendarnog američkog kuvara Džejmsa Birda.

«Džejms Bird je možda prva osoba koja se proslavila u oblasti pripreme hrane u Americi, i smatram da je on mnogim Amerikancima omogućio da shvate šta je dobra hrana i kako treba kuvati,» kaže Kem.

Džejms Bird je pokazao Amerikancima da nije toliko teško jesti kvalitetno, kaže uvoznik vina Teri Tis.

«Mi, Amerikanci, sebe vidimo kao običan narod koji nema pristup carstvu estetike, što je potpuno pogrešno. Moguće je da se jede lepa, dobra i jednostavna hrana. Sve što je potrebno je da nam je do toga stalo i da se malo više posvetimo tome,» smatra Tis.

Birdova ljubav prema hrani i njen društveni uticaj su doveli do osnivanja fondacije koja nosi njegovo ime. Fondacija Džejms Bird podstiče umetnost kuvanja kroz nagrade, školarine i događaje pod nazivom «Ukus Amerike» gde kuvari, kao što je Bob Kinkejd, predstavljaju američku kuhinju.

«To je zapravo mešavina raznih nacionalnih kuhinja ljudi koji su u Ameriku došli iz Francuske, Nemačke, Italije. Tome se onda dodaju namirnice koje se proizvode ovde, u Americi,» objašnjava Kinkejd.

Vidalia restoran u Vašingtonu je bila domaćin ovom događaju. Stručnjaci smatraju da je činjenica da se dobrotvorna večera održala u ovom gradu, znak da su se vremena promenila.

«Ovo je vrlo bitno za Vašington koji se dugo vremena trudi da ga uvrste u ligu gradova koji imaju vrhunske restorane. Dugo vremena ne uspeva to da postigne, ali mislim da je i tome došao kraj,» optimističan je Tis.

Upravo tako, i to tačno na vreme za dezert.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG