Linkovi

Nacisti ukrali umetnička dela u vrednosti od dve i po milijarde dolara


Istoričari procenjuju da su nacisti tokom Drugog svetskog rata ukrali umetnička dela u vrednosti od dve i po milijarde dolara, što je više od ukupne vrednosti umetničkih dela u to vreme u Americi. Američki Nacionalni arhiv je nedavno dobio jedan album originalnih fotografija, na kojima su prikazana neka od pokradenih dela. To je u stvari 40. tom serije albuma, u kojima originalni vlasnici mogu da pronađu nestale raove.

Kožne korice se raspadaju, a stranice su načinjene od jeftine hartije koja je mogla da se nabavi u ratno vreme. Album je pun tajni. Tajni koje obavijaju misterije koje okružuju umetnost koju su nacisti pljačkali tokom Drugog svetskog rata.

«Ovih 39 tomova sadrže fotografije umetničkih dela koja je osigurao Izenštaf.»

Trideset devet takozvanih «Hitlerovih albuma» je uneto u dokazni materijal - knjiga sa fotografijama umetničkih dela koje su nacisti pokrali iz jevrejskih umetničkih zbirki.
Hitler je te radove prodavao i novac koristio za finansiranje rata.

«Radi se o ogromnim količinama novca.»

Ovo je prvi album koji je pronađen posle suđenja u Nirnbergu. U njemu je dokumentovano 50 slika, od kojih je većina već vraćena originalnim vlasnicima, kaže pomoćnik arhivara Majkl Kurc.

«Album precizno pokazuje koliko je pljačka bila rasprostranjena. To je slikoviti prikaz koji ne možete da steknete čitajući o tome ili proučavajući dokumenta», kaže Kurc.

Američki industrijalac i istoričar umetnosti, Robet Edsel, poklonio je prvi od dva albuma Nacionalnom arhivu u Vašingtonu. Knjige mu je dala porodica jednog američkog vojnika.

«Taj američki vojnik je pronašao ovu knjigu, bio je stacioniran u blizini Berhtesgadena u maju 1945, pred sam kraj rata i bio je u Berghofu, gde je pronašao album, stavio ga u ruksak i doneo kući, gde je godinama stajao na tavanu», kaže Edsel.

Istoričari procenjuju da postoji 85 ovakvih albuma, od kojih je pronađen samo 41. Arhivisti se nadaju da će otkriće ovog albuma dovesti do novih otkrića.
A onda, sa još više fotografskih snimaka, žrtve nacista bi imale više dokaza da traže svoja umetnička dela – što je jednostavnije u Sjedinjenim Državama nego u Evropi, kaže viši arhivar Greg Bredšer.

«U Americi u većini država, u stvari u svim državama, imate odredbu prema kojoj je nešto što je ukradeno – uvek ukradeno. Čak i ako nekoliko puta dogovorno promeni vlasnika, i dalje se smatra ukradenim. Mnoge evropske zemlje imaju zakone prema kojima nešto što ste kupili na osnovu dogovora i što možete da dokažete da ste kupili, ostaje vaše vlasništvo», kaže Bredšer.

To je trka s vremenom, uz stranice koje se raspadaju i naraštaj iz Drugog svetskog rata koji izumire, kaže Robert Edsel.

«Proverite šta ste nasledili, ako vam se neko od roditelja borio u Drugom svetskom ratu, proverite», kaže Edsel.

On dodaje da će se baštine poput ovih vratiti porodicama kojima i pripadaju, tek kada budu rešene ovakve misterije.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG