Linkovi

Lekovi za smanjivanje holesterola medikamenti koje lekari najviše prepisuju


Oni imaju brojne dobrobiti u smanjenju srčanih oboljenja, ali im se sada pripisuju i pozitivni efekti u pogledu odlaganja ili sprečavanja demencije Alchajmerove bolesti.

Brojevi su zaprepašćujući i u porastu su. Istraživači sa univerziteta Džons Hopkins procenjuju da više od 26 miliona ljudi širom sveta sada živi a Alchajmerovom bolešću - najčešćim oblikom demencije. Očekuje se da će se broj obolelih učetvorostručiti do 2050. godine.

Dijagnoza kod živih pacijenata je subjektivna zato što Alchajmerova bolest ne može da se ustanovi sa sigurnošću pre obavljanja autopsije posle smrti pacijenta. Trenutno za tu bolest ne postoji lek. Traganje za čudotvornim lekom je u toku. Jedna vrsta lekova koji bi mogli da privuku interesovanje su statini. Mada su pozitivni efekti statina na mozak pacijenata sa Alchajmerom bili proučavani u laboratoriji, najnovije istraživanje uključilo je 110 žena i muškaraca, u Sijetlu u državi Vašington, koji su donirali svoje moždano tkivo za taj projekat. Doktor Erik Larson iz medicinskog centra Harborvju u Sijetlu, predvodio je istraživanje.

«Lekovi koji sadrže statin imaju različite uticaje. Oni mogu da utiču na krvne sudove, na odredjene proteine koji se proizvode u mozgu, a prema teoriji - ako smanjite rizik od vaskularnih oboljenja, to može da vodi ka prevenciji demencije i Alchajmerove bolesti,» kaže doktor Larson.

Larson i njegove kolege smatraju da statini mogu da pomognu u sprečavanju povećanja nivoa proteina nazvanog tau, isto kao i komplikovanih naslaga pločica i vlakana koje sprečavaju protok krvi u moždanom tkivu obolelih od Alchajmera. Postoji više vrsta statina i svaki od njih se hemijski razlikuje od drugih. Patolog Tom Montajn kaže da će se sledeći korak u istraživanju fokusirati na to koji statin ima više uticaja u mozgu.

»Postoje neki statini koji će ući u mozak i drugi koji neće. I ukoliko smatrate da bi oni mogli da doprinesu terapeutskom efektu, time što će direktno uticati na mozak, onda bi trebalo da pretpostavite da će oni koji ulaze u mozak imati više efekta od onih koji ne ulaze,» kaže doktor Montajn.

Istraživači na univerzitetu države Vašington veruju da način života takodje ima značajnu ulogu u odlaganju ili prevenciji Alchajmerove bolesti. Održavanje tela i mozga u dobroj formi, kažu oni, moglo bi da pomogne u smanjenju rizika za 30 do 40 odsto.

U medjuvremenu, američka Fondacija za Alchajmerovu bolest zalaže se za pregled mentalne aktivnosti kao deo rutinskog lekarskog pregleda. Preduzimanjem nekih preventivnih mera, pacijenti bi mogli da dobiju na vremenu dok se ne bude više znalo o statinima i drugim lekovima, ili dok se ne pronadje pravi lek za Alchajmerovu bolest.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG