Linkovi

Vlada Srbije priprema Akcioni plan u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova


Vlada Srbije priprema Akcioni plan delovanja u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova. Predsednik Boris Tadić izjavio je da Srbija u pregovorima o statusu Kosova može mnogo da uradi u domenu diplomatije i prava, a svako drugo rešenje i ulazak u nasilje ubrzano bi usmerilo Kosovo prema nezavisnosti. Ukoliko proces krene u nepovoljnom smeru po Srbiju, moramo da se suočavamo sa istinom kakva god da je, naglasio je predsednik Tadić.

Za neopovoljan ishod već dva meseca se, o rečima pojedinih ministara, priprema i Vlada radeći na akcionom planu za slučaj proglašenja jednostrane nezavisnosti Kosova. Vicepremijer Božidar Đelić izjavio je da Srbija i dalje insistira na kompromisnom rešenju budućeg statusa Kosova, ali s obzirom da se jedan broj zemalja sprema da prizna nezavisnost Kosova, kao odgovorna vlada i država moramo biti spremni na najcrnji scenario.

Ministar za trgovinu Predrag Bubalo rekao je da njegovo Ministarstvo razrađuje sve mogućnosti za pomoć Srbima na Kosovu :

“Imamo robne rezerve da se obezbedi dovoljno hrane za sadašnji period i za nešto što bi bilo nepredviđeno”, rekao je ministar Bubalo.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da postoji akcioni plan u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova :

“Ideja je da se o tome ne govori u javnosti, već da se deluje u slučaju da to toga dođe”, rekao je ministar Dinkić.

A premijer Vojislav Koštunica istakao je u razgovoru sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije akreditovanim u Beogradu, da je za Srbiju od najvećeg značaja da sačuva suverenitet i teritorijalnu celovitost i izrazio nadu da će EU podržati rešenje za Kosovo koje je zasnovano na kompromisu i Povelji UN.

XS
SM
MD
LG