Linkovi

Milorad Dodik: Mostarska deklaracija dovoljna za sporazum s EU


Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da su Mostarska deklaracija i poslednji dogovor političkih lidera BiH u vezi sa reformom policije dovoljni za parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i prudruživanju sa EU.

Dodik je novinarima u Banjaluci rekao da bi posle potpisivanja Sporazuma trebalo da se ukinu takozvana bonska ovlašćenja visokog predstavnika. On je podsetio da su a jučerašnjem sastanku političkih lidera u Sarajevu dogovorena rešenja o uspotavljanu određenih policijskih tela na državnom nivou, dodajući da se na tom sastanku nije razgovaralo o policijskoj reformi na nižim nivoima. Prema njegovim rečima, organizacija policije na lokalnom nivou trebalo bi da se uredi kada bude završen proces ustavnih promena u BiH.

Premijer Republike Srpske ocenio je da bi pre ustavnih promena parlament BiH trebalo da potvrdi dejtonski Ustav BiH, navodeći da "nije logično da se menja nešto što do sada nije ni potvrđeno". Dodik je ponovio da bi BiH trebalo da bude uređena kao federalna država, u kojoj bi Republika Srpska bila jedna od federalnih jedinica.

Dodao je da su predstavnici HDZ BiH i HDZ 1990. takođe predložili federalizaciju BiH, pri čemu bi bile uspostavljenje tri, odnosno četiri federalne jedinice sa Sarajevom kao distriktom. Premijer Republike Srpske istakao je da je preduslov za razgovore o reformama rešenje krize u funkcionisanju Saveta ministara i parlamenta BiH, upozorivši da se nijedan dogovor o reformama ne može sprovesti ako institucije ne rade.

Dodik je kazao da očekuje da pravni stručnjaci RS i OHR-a dođu do rešenja koje bi otklonilo bilo kakvu mogućnost preglasavanja u Savetu ministara BiH, čime bi se omogućilo funkcionisanje te institucije. On je naveo da predstavnici Republike Srpske sada pristaju i na varijantu u kojoj visoki predstavnik Miroslav Lajčak ne bi povukao svoje mere o načinu odlučivanja u državnim institucijama, već bi ih kroz autentično tumačenje pojasnio.

"Ukoliko ta pojašenja budu imala snagu norme ili budu sastavni deo ranije donete odluke, koja će se obavezno implementirati u poslovnik o radu Saveta ministara i ako nema preglasavanja, to je onda prihvatljivo za Republiku Srpsku", naglasio je Dodik.

On je upozorio da se ne mogu pojedinačno posmatrati mere visokog predstavnika koje se odnose na odlučivanje u Savetu ministara i u parlamentu BiH, ističući da bi nametanje poslovnika o radu državnog parlamenta bilo pogubno za BiH.

"Pozivam i molim, ako treba i kleknuću, da se ne nameću rešenja, jer ako se nametne rešenje u vezi sa Parlamentarnom skupštinom, BiH definitivno gubi svoju šansu da funkcioniše", poručio je premijer Republike Srpske.

Dodik je ponovio da će u slučaju nametanja rešenja predstavnici njegove stranke u parlamentu BiH preći u opoziciju i "preduzeti mnogo veće mere nego do sada".

XS
SM
MD
LG