Linkovi

Vujanović zamolio Mesića da se Iliji Brčiću ponovo sudi u Crnoj Gori


Crnogorski predsjednik Filip Vujanović zamolio je danas hrvatskog kolegu Stjepana Mesića da se obnovljeni postupak protiv oficira Ilije Brčića osuđenog u Hrvatskoj za granatiranje Splita, vodi u Crnoj Gori i da se on brani sa slobode.

Slučaj kapetana bojnog broda Brčića, koji je nedavno uhapšen u Rimu gđe je sa crnogorskom delegacijom doputovao na skup NATO-a, bio je tema razgovora Mesića i Vujanovića kojem je prisustvovao i glavni državni tužilac Hrvaske Mladen Bajić.

"Moja molba je da se obnovljeni postupak nastavi u Crnoj Gori, a da slučaj prati hrvatsko pravosuđe", rekao je Vujanović nakon susreta s Mesićem na marginama Regionalnog ekonomskog foruma u Dubrovniku, prenose crnogorski mediji.

Vujanović je kazao da je Mesić pokazao razumijevanje i za drugi zahtjev, da se Brčić brani sa slobode, uz pune garancije crnogorske vlade.

Brčić je 1993. godine u Hrvatskoj osuđen u odsustvu na 15 godina zatvora i ima pravo na obnovu postupka.

"Mi ćemo to riješiti u skladu s hrvatskim zakonima bez ikakve diskriminacije", rekao je Mesić dodajući da je "dobra i sretna okolnost to što se Bajić nalazi u Dubrovniku, pa je pozvan na sastanak".

Vujanović je kazao da je Bajić obećao da će se taj i svi drugi slični slučajevi brzo rješavati, a Mesiću zahvalio što "ima razumijevanja za taj problem i što je na sastanak pozvao Bajića".

Dvojica predsjednika razgovarala su i o naknadi štete za opremu koju je bivša JNA tokom okupacije vazdušne luke Ćilipi opljačkala i odnijela na teritoriju Srbije i Crne Gore.

Oni su se saglasili da najprije treba utvrditi šta je od te opreme stiglo u jednu a što u drugu državu i onda razmotriti način odštete.

XS
SM
MD
LG