Linkovi

Lideri šest političkih partija BiH usvojili platformu za reformu policije


Lideri šest političkih partija u Bosni i Hercegovini usaglasili su večeras na sastanku u Sarajevu akcioni plan za sprovođenje "Mostarske deklaracije", koja se odnosi na reformu policije.

"Mostarskom deklaracijom" je prošlog meseca dogovoreno da će uskoro biti reformisana policija u skladu sa evropskim principima. Reforma policije je osnovni uslov koji BiH treba da ispuni da bi potpisala sporazum o pridruživanju sa EU.

Sastanak se održao na poziv predsednika Stranke za BiH i člana Predsedništva BiH Harisa Silajdžića, koji je juče predsednicima političkih partija uputio nacrt plana za reformu policije.

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, koji je prisustvovao sastanku, ocenio je da je izražena želja da se stabilizuje trenutna situacija u BiH. Lajčak je kazao da je danas iznet niz stavova i predloga, ali da treba sačekati do narednog utorka kada će zasedati oba doma Parlamenta BiH.

Očekuje se da će se tada razgovarati o poslovniku rada Parlamenta BiH, nakon čega bi trebalo otvoriti proces imenovanja Saveta ministara koji je u ostavci i funkcioniše u tehničkom mandatu.

Predsednik Stranke za BiH Haris Silajdžić smatra da je na današnjem sastanku iskazana želja za rešavanjem problema u BiH s ciljem normalizovanja situacije i funkcionisanja izvršne i zakonodavne vlasti u BiH.

Lider SNSD-a Milorad Dodik kazao je da ako u utorak ne bude postignut dogovor o poslovniku Parlamenta BiH i o Savetu ministara, današnji pregovori kao da se nisu ni održali.

Predsednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić izrazio nadu da će se za situaciju u Savetu ministara i ostavku mandatara ipak naći rešenje nakon današnjih razgovora.

Lider Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić rekao je da je za njega nepojmljivo diskutovati o odlukama koje je doneo visoki predstavnik i da dodao da se njegove odluke izvršavaju a ne diskutuju.

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice 1990 Božo Ljubić ocenio je da je današnji satstanak demonstrirao atmosferu koja je moguća za izlazak iz krize, s ciljem da BiH parafira Sporazum sa EU do 15. decembra, kada se održava samit EU.

Naredni sastanak političkih lidera BiH zakazan je za 15. decembar u Banjaluci.

XS
SM
MD
LG