Linkovi

Direktor IAEA Muhamed el Baradej pohvalio Iran zbog poboljšane saradnje


Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Muhamed el Baradej pohvalio je Iran zbog poboljšane saradnje, ali je upozorio da to nije dovoljno.

"Naš napredak u protekla dva meseca bio je moguć zahvaljujući pojačanoj saradnji Irana", kazao je Baradej na otvaranju dvodnevnog sastanku zemalja članica IAEA.

On je pozvao Iran da bude još aktivniji u pružanju informacija i ubrzavanju procesa saradnje kako bi Agencija do kraja godine mogla da razjasni sva najvažnija preostala sporna pitanja.

Baradej je naveo da IAEA, zbog nedostatka podataka, još nije u mogućnosti da garantuje da u Iranu ne postoji neprijavljeni nuklearni materijal ili da se ne izvode nedozvoljene aktivnosti. Izveštaj IAEA značajan je po tome što će Savet bezbednosti, na osnovu tog dokumenta, odlučiti da li da uvede Iranu i treći paket sankcija zbog odbijanja da obustavi obogaćivanje uranijuma.

Sjedinjene Američke Države i još neke zapadne države strahuju da Iran, pod plaštom civilnog nuklearnog programa, pokušava da proizvede atomsku bombu, ali Teheran tvrdi da je jedina svrha programa proizvodnja električne energije.

XS
SM
MD
LG