Linkovi

Lavrov: Rusija i Srbija imaju isti zajednički stav o budućem statusu Kosova


Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da Rusija i Srbija imaju isti zajednički stav o Kosovu.

"Mi ne vidimo drugačiju mogućnost i ne može biti drugačijeg rešenja osim onoga koje će se bazirati na medjunarodnom pravu", rekao je Lavrov, posle susreta sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem. On je dodao da ne može biti unapred pripremljenih ishoda i veštačkih ograničenja procesa.

Lavrov je rekao da do 10. decembra posrednička "trojka" Kontakt grupe treba da generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija preda izveštaj, ali da to ne znači da se time završava i ceo proces, već je to samo period koji je "trojci" dat da pokuša da pronadje rešenje kroz pregovore.

Pitanje Kosova u svakom slučaju ostaje u nadležnosti UN i pod kontrolom Saveta bezbednosti, koji jedino može da odobri rešenje o odredjivanju budućeg statusa Kosova, istakao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije se prethodno, na početku razgovora u Moskvi, založio za rešenje za Kosovo koje će biti prihvatljivo za obe strane. Rusija je čvrsto privržena rešenju za Kosovo zasnovanom na medjunarodnom pravu, što podrazumeva njegovu prihvatljivost za obe strane, rekao je Lavrov.

On je kazao da je razgovor sa kolegom iz Srbije "veoma značajan i veoma aktuelan" posebno zbog očekivanja izveštaja "trojke" Kontakt grupe generalnom sekretaru UN o nalaženju rešenja za Kosovo.

Lavrov je ocenio da su odnosi Srbije i Rusije "vrlo dobri" i na političkom planu u medjusobnom poverenju. Šef ruske diplomatije je najavio da će s Jeremićem razgovarati o bilateralnim odnosima gde, kako je naveo, ima dosta značajnih tema za razgovor.

Jeremić je kazao da je srpska delegacija spremna je da u nastavku direktnih pregovora o statusu Kosova napravi još jedan korak ka albanskoj strani, ali ne na račun teritorijalne celovitosti zemlje.

"Verujemo da ako treba da se napravi kompromis, i jedna i druga strana moraju da naprave korak u susret jedna drugoj. Srbija je spremna da učini taj korak, ali ne na račun svoje teritorijalne celovitosti", rekao je Jeremić na konferenciji za novinare.

Ovo je trenutak u kojem svi moramo da budemo odgovorni u pregovorima, kako Beograd i Priština kao neposredni učesnici, tako i medjunarodna zajednica u celini, istakao je ministar Jeremić.

On je rekao da jedino kompromisno rešenje može da pomogne učvršćivanju mira i stabilnosti na Balkanu. "Svaki drugi sled dogadjaja imao bi izuzetno teške posledice i za region, a moguće i za druge regione u svetu", naglasio je Jeremić i dodao da Srbija u svojoj poziciji o Kosovu uživa punu podršku Ruske Federacije.

Vuk Jeremić je ocenio i da su odnosi Srbije i Rusije na kraju ove godine "na višem nivou" nego na početku i dodao da Beogad vrlo ceni rusku podršku u rešavanju kosovskog pitanja.

"Srbija je odlučna da učini sve da se pronadje kompromiso rešenje i spremna je za fleksibilan i konstruktivan prilaz, ali ne može da predje odredjenu crvenu liniju u vezi sa njenim suverenitetom i teritorijalnim integritetom", rekao je on. Takodje je naveo da Beograd smatra da je moguće naći kompromisno rešenje za Kosovo.

Jeremić se prethodno sastao sa predstavnikom predsednika Rusije za Centralni Federalni Okrug Georgijem Poltavčenkom. Do posete Jeremića Rusiji dolazi posle parlamentarnih i lokalnih izbora na Kosovu 17. novembra, kao i posle pete runde pregovora pod okriljem posredničke "trojke" u Briselu.

Zvanični predstavnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Mihail Kaminjin rekao je da poseta Jeremića Rusiji odražava visok intenzitet rusko-srpskog političkog dijaloga, kao i da političke odnose Beograda i Moskve karakteriše poverenje, duboko razumevanje i bliska koordinacija napora u bilateralnim odnosima i na medjunarodnoj areni.

Prema njegovim rečima, Moskva Srbiju smatra jednim od prioritetnih partnera na Balkanu, a poseta Jeremića predstavljaće dobru mogućnost da se razgovara i o ključnim projektima trgovinsko-ekonomske saradnje.

U isto vreme, predstavnik Rusije u posredničkoj trojci Kontakt grupe Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da je "ideja o rešavanju statusa Kosmeta po modelu Olandskih ostrva, koja pripadaju Finskoj, a koju je ponudila delegacija Beograda na tek zavšenoj rundi pregovora, vrlo interesantna za diskusiju".

"Zadovoljan sam što je beogradska delegacija iznela vise pojedinosti u vezi sa uporedjivanjem sa modelom široke autonomije", rekao je Bocan-Harčenko u intervjuu za "Glas javnosti". On je kazao da mu je žao što nije došlo do detaljne rasprave o tome, i zato što je delegacija Prištine rekla da taj model "uopšte nije prihvatljiv za njih".

Harčenko je ocenio da se ne može reći da su propali pregovori Beograda i Prištine, jer će, kako je dodao, uskoro biti održan još jedan sastanak, i da je ubedjen da šansa postoji iako je ona sada "stvarno jako mala".

XS
SM
MD
LG