Linkovi

Republikanac Majk Hakabi uživa veliku popularnost u Ajovi


Bivši guverner savezne države Arkanzas, Majk Hakabi uživa znatnu podršku kao predsednički pretendent Republikanske stranke u državi Ajovi, u kojoj se održavaju prvi stranački izbori. Ali on nije tako dobro poznat širom zemlje, kao neke njegove kolege medju republikanskim pretendentima. Kako piše saradnik Glasa Amerike Džim Meloun, Hakabi se nada da bi mu dobar plasman u Ajovi pospešio izglede da osvoji nominaciju svoje stranke.

Najnovija anketa Vašington Posta i televizije ABC News ukazuje da Hakabi stiče sve veću podršku u Ajovi, koja održava prve stranačke skupove za obe stranke 3 januara. Prema njoj, bivši guverner Masačusetsa, Mit Romni, je na prvom mestu u Ajovi, sa 28 posto podrške. Hakabi ga prati u stopu sa 24 posto podrške. Bivši senator iz Tenesija Fred Tompson je na dalekom trećem mestu sa 15 posto, a iza njega je bivssi gradonačelnik Njujorka, Rudi Djulijani, sa 13 posto. Djulijani medjutim i dalje vodi u nacionalnim anketama. Hakabi privlači sve veću pažnju kako se njegova popularnost u Ajovi povećava. On se nedavno pojavio na jednom forumu za kandidate, čiji su sponzori bili XM radio i TV kablovska mreža C-SPAN.

«Znam ko sam. Zadovoljan sam samim sobom i nisam gnevan ni na koga. Žeilm da pružim onu vrstu pozitivnog rukovodstva koja je neophodna našoj zemlji.»

Politički stručnjak na Univerzitetu države Ajove, Stefen Šmit, kaže da bi Hakabi mogao da predstavlja veliko iznenađenje u Ajovi.

«Guverner Hakabi je dobra opcija. Vrlo je šarmantan, uživa dobar publicitet i mada nije na vrhu – penje se.»

Hakabi je baptistički sveštenik i njegova konzervativna gledišta o abortusu i homoseksualnim brakovima daju mu prednost među konzervativnim hrišćanima, koji čine znatan deo republikanskog biračkog tela u Ajovi. Stručnjaci smatraju da će za Hakabija biti izazov održavanje zamaha u Ajovi i nadgrađivanje na tamo postignutom uspehu kako bi postao bolje poznat republikancima širom zemlje i prikupio dodatne priloge za kampanju. Lari Sabato je na čelu Centra za politiku na Univerzitetu države Virdžinije.

«Na strani republikanaca, Hakabi nesumnjivo predstavlja iznenađenje. Ali mediji su ipak često izveštavali o njemu i svako zna da on u anketama stiče sve veću podršku.»

Ajova će takodje biti ključni test za demokratske predsedničke pretendente. Nedavna anketa Vašington Posta i ABC-njuz pokazala je da senator Barak Obama neznatno vodi ispred senatorke Hilari Klinton, dok je bivši senator iz Severne Karoline Džon Edvards na trećem mestu.

XS
SM
MD
LG