Linkovi

Vrhovni sud u Pakistanu raščistio put za novi predsednički mandat Perveza Mušarafa


Pakistanski Vrhovni sud odbacio je i poslednji prigovor na reizbor pakistanskog predsednika Perveza Mušarafa, čime je otvoren put za proglašenje njegovog drugog petogodišnjeg mandata, javile su agencije.

Bio je to šesti prigovor koji je odbacio Vrhovni sud, čiji je sastav birao lično Mušaraf. Sada izborna komisija može da odobri rezultat glasanja na osnovu koga je Mušaraf izabran za predsednika. Mušaraf je na čelu države od puča 1999. godine.

Opozicija, koja osporava legalitet Mušarafovog izbora tvrdi da je, prema ustavu, pre izbora Mušaraf morao da se povuče sa mesta načelnika generalštaba, uz to da novog šefa države bira novi saziv parlamenta nakon parlamentarnih izbora, planiranih za 8. januar 2008. godine.

Vrhovni sud je prvobitno suspendovao potvrdu rezultata predsedničkih izbora, ali je Mušaraf uveo vanredno stanje 3. novembra, suspendovao ustav i izmenio sastav Vrhovnog suda, isključivši iz njega sudije koje mu nisu bile lojalne. Mušaraf je u više navrata obećao da će podneti ostavku na mesto načelnika generalštaba čim stupi na dužnost predsednika.

Najavio je da će položiti zakletvu kao "predsednik u civilu", što bi, kako je najavio ministar pravde Malik Kajum, moglo dogoditi već u subotu.

U sredu, stotine političkih aktivista pritvorenih od početka vanrednog stanja, uključujući i opozicionog lidera, bivšu zvezdu kriketa Imrana Kana, oslobođeni su. Pakistanska vlada je od početka sedmice iz pritvora pustila skoro pet hiljada advokata i opozicionih aktivista.

Zvanično je još nešto više od 600 osoba u pritvoru.

Imran Kan je prvi opozicioni lider koji je pozvao na bojkot januarskih parlamentarnih izbora. Kan kaže da političke stranke ne bi trebalo da učestvuju na nameštenim izborima koji bi dali legitimitet vanrednoj upravi koju je zaveo predsednik Mušaraf.

Bivši premijer Benazir Buto i njena Narodna stranka Pakistana sačekaće da vide da li će Mušaraf stupiti sa dužnosti načelnika generalštaba i vratiti demokratsku upravu, pre nego što se oglase o učešću na izborima.

XS
SM
MD
LG