Linkovi

Havijer Solana skrenuo pažnju na aktuelna zbivanja u balkanskom regionu


Visoki predstavnik EU, Havijer Solana je danas, nakon sastanka sa albanskim predsednikom Bamirom Topijem, pozvao sve uključne u kosovski proces da daju sve od sebe kako bi se u vremenu koje je preostalo došlo do rešenje iza kojeg bi stajale obe strane.

Prvi čovek evropske spoljne politike i bezbednosti je iskoristio posetu albanskog predsednika da skrene pažnju na aktuelna zbivanja u balkanskom regionu, gde se od Abanije, kao i od ostatka regiona očekuje učešće u gradnji trajne stabilnosti.

Tako je visoki predstavnik EU, Havijer Solana zatražio konstruktivno angažovanje albanskog predsjednika Bamira Topija i njegove zemlje procesu određivanja kosovske budućnosti- naglasio je da je sredina decembra pred vratima, sa svojim, kako kaže, "važnim datumima"

" Biće od izuzetne vaznosti da svi sada učine napor u vremenu koje je preostalo, kako bi smo zaista dobili rešenje koje bi odgovaralo i bilo dogovoreno od obe strane. Trojka će nastaviti da ulaže svu energiju i rešenost da usmeri proces u tom pravcu. I siguran sam da u tome imamo podršku Albanije i ostalih država regiona, njihov konstruktivan stav da naš ključni cilj, stabilnost Balkana, bude zagarantovana".

Predsednik Albanije, Bamir Topi:

"Albanija će nastaviti sa svojom umerenom ulogom na Balkanu, kako bi osigurala bezbednu atmosferu u regionu, posebno kada je reč o veoma važnom pitanju Kosova".

U isto vreme, evropski predstavnik u trojci, ambasador Volfgang Išinger je u Berlinu izjavio kako Unija od Beograda i Prištine očekuje barem sporazum o saradnji, izražavajući sumnju da će se do 10. decembra postići i puni sporazum o statusu Kosova.

Ambasador Išinger smatra da bi u slučaju nepostizanja sporazuma o kosovskoj budućnosti do tog roka , bilo korisno da se 10. decembar dočeka sa dogovorom o saradnji Beograda i Prištine.

XS
SM
MD
LG