Linkovi

Oli Ren: Budući status Kosova, demokratija u Srbiji i BiH glavni izazovi EU


Rešavanje kosovskog statusa, "učvršćenje demokratskih snaga u Srbiji" i "izgradnja državnih institucija u Bosni i Hercegovini" glavni su izazovi na zapadnom Balkanu s kojima je suočena Evropska unija, rekao je danas u Briselu evropski komesar za proširenje Oli Ren.

Ren je, obrazlažući izveštaj Evropske komisije o strategiji proširivanja EU, istakao da "Srbija ima opipljivu perspektivu ulaska u Evropu" i dodao da će potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju otvoriti vrata Srbiji za članstvo u EU. Uslov za to je puna saradnja s Haškim tribunalom i sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je Srbija nedavno parafirala sa EU, i sada je, kako je poručio Ren, "lopta u dvorištu srpske vlade".

Ren je preneo stav Evropske komisije da "budući status Kosova mora biti jasan i brzo odlučen" zbog regionalne stabilnosti i razvoja Kosova.

U raspravi u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta, Ren je istakao da je "Evropska unija rešenja da učini sve, pa i više od toga, da se dođe do rešenja pregovorima".

"Nažalost, do sada nisam uočio da se nešto pomera u tom smeru, mada se nadam da će doći do napretka u preostalim poslednjim danima procesa pod okriljem trojke", rekao je evropski komesar.

On je izrazio žaljenje što na nedavnim izborima na Kosovu nisu učestvovali kosovski Srbi i rekao da je sada na novoizabranim političkim liderima u pokrajini odgovornost da "rade na održivom rešenju zajedno s međunarodnom zajednicom i Evropskom unijom".

"Kosovo je poslednje otvoreno statusno pitanje na Zapadnom Balkanu i zato smo", naveo je Ren, "poslali jasnu poruku Beogradu da stanje u Bosni i Hercegovini ne čini još složenijim nego što jeste".

On je predočio da je "politička situacija u BiH zabrinjavajuća" i da povlačenje predstavnika Republike Srpske iz državnih tela "može biti veoma štetno". Ističući podršku međunarodnom predstavniku i izaslaniku EU u BiH Miroslavu Lajčaku, Ren je naveo da je sada najvažnije "smiriti situaciju i izbeći dalje zaoštravanje".

Ren je ocenio i da nedavna Deklaracija iz Mostara pokazuje da su lideri u BiH "svesni krize u zemlji" i da sprovođenje u delo te deklaracije može obezbediti temelj za dalji napredak, a to znači da se sprovede i reforma policije.

"Moramo da poštujemo Dejton, ali i da ostvarimo napredak u stvaranju funkcionalnijih institucije u BiH", rekao je Ren.

Evropski komesar za prošivanje je objasnio da parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom "odražava napredak Srbije".

"Verujem da će Srbija učiniti poslednji i odlučujući potez ka potpisivanju sporazuma", istakao je Ren i dodao da se nada da će u prvoj polovini 2008. godine taj sporazum biti zaključen i sa Srbijom i sa BiH.

"Naša politika uslovljavanja je dala rezultate i ja sam u stalnoj vezi s glavnom tužiteljskom Haškog tribunala Karlom del Ponte", rekao je on.

"Uveren sam da Srbija može brzo da napreduje, ali najpre mora da dostigne punu saradnju s Haškim sudom, koja će vodi hapšenju Mladića i ostalih odbeglih optuženika", dodao je evropsko komesar.

XS
SM
MD
LG