Linkovi

Egipat i Turska prve arapske države koje su najavile učešće na mirovnoj konferenciji u Anapolisu


Egipat i Turska su objavili da će ih na Bliskoistočnoj mirovnoj konferenciji naredne sedmice u Anapolisu u SAD, predstavljati šefovi diplomatija. Dvije zemlje su prve muslimanske države koje su potvrdile učešće na skupu koji organizuje Bušova administracija.

Ostale arapske zemlje će se o dolasku u Anapolis izjasniti na samitu Arapske lige, u petak u Kairu.

Bijela kuća je saopštila da je predsjednik Buš o predstojećoj konferenciji telefonom razgovarao sa egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom, izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

SAD su na konferenciju pozvale skoro 50 država i organizacija, među kojima i arapske zemlje koje ne priznaju Izrael – poput Saudijske Arabije, Iraka i Sirije.

Konferenciji će prisustvovati Olmert i Abas.

Državni sekretar Kondoliza Rajs kazala je da vjeruje da će konferencija biti uspješna ukoliko pokrene pregovore Izraela i palestinaca o stvaranju palestinske države. Dodala je da se SAD nadaju dogovoru prije nego predjsendik Buš okonča mandat 2009. godine.

Palestinski funkcioneri su danas saopštili da se nastavljaju razgovori sa ciljem da se sastavi zajednički dokument koji će biti prezentiran na konferenciji.

Izraelska vlada je danas prema predsedniku Abasu najavila još jedan gest dobre volje saopštivši da će dopustiti palestinskim poljoprivrednicima iz Gaze da izvoze cveće i jagode u Evropu.

XS
SM
MD
LG