Linkovi

Buš traži da Kongres odobri troškove operacija u Iraku


Predsednik Buš vrši pritisak na Kongres da odobri njegov zahtev za budžet radi finansiranja rata u Iraku, gde, prema njegovim rečima, lideri počinju da se kreću ka političkom pomirenju.

Kada se članovi Kongresa vrate sa pauze zbog praznika Dana zahvalnosti, predsednik Buš želi brzu akciju za dopunsko finansiranje rata u Iraku, ali bez rokova za povlačenje američkih trupa koje traže demokrate.

Članovi predsednikove Republikanske stranke u Senatu, prošle sedmice blokirali su napore opozicionih demokrata da povežu 50 milijardi dolara za finansiranje rata sa povlačenjem borbenih jedinica iz Iraka do kraja sledeće godine.

Odobrenje za finansiranje propalo je kada su demokrate blokirale republikanski predlog zakona kojim bi se odobrilo 70 milijardi dolara za rat, ali bez ikakvih uslovljavanja. Predsednik Buš izjavio je da se neki američki vojnici vraćaju kućama, dok će ih drugi slediti naredne godine, zbog poboljšane bezbednosne situacije koja je, prema njegovim rečima, delom rezultat njegove odluke, ranije ove godine, da pošalje dodatna pojačanja u Irak.

Te trupe poslate su kao pomoć iračkim liderima kako bi dobili u vremenu za postizanje političkog dogovora o raspodeli naftnog bogatstva i dozvolili članovima bivše partije Sadama Huseina da se ponovo pridruže vladi. Ni jedna od ovih mera nije usvojena u iražkom parlamentu.

U intervjuu za Ej BI Si njuz, predsednik Buš je zamoljen da prokomentariše tempo pomirenja i izjavu jednog kapetana američke vojske koji je rekao da koalicione snage ne mogu same da pomire iračke političare.

«Sunitski šeici se javljaju i počinju da preuzimaju vodeću ulogu na lokalnom nivou. Kapetanova izjava je istinita u ovom smislu: Iračani će očigledno morati da preuzmu vodeću političku ulogu, i oni to već počinju da čine».

Upitan da li je zadovoljan što se za manje od godinu dana nakon što je povećan broj američkih vojnika, nivo nasilja u Iraku izgleda smanjio u mnogim oblastima, predsednik je odgovorio potvrdno.

«Ta odluka, koja nije bila laka, zaista je prethodno proučena i bila je zasnovana na preporukama najviših vojnih komandanata».

Poboljšanje bezbednosti u Iraku delimično zavisi od susednog Irana, koji je politički uticajan na jugu i koji je, kako kažu američki komandanti, naoružao neke pobunjenike. Američka vojska saopštila je da pristaje na novu rundu razgovora sa Iranom o poboljšanju bezbednosti u Iraku. Američki komandanti kažu da poslednjih nekoliko nedelja Iran izgleda smanjuje priliv oružja preko granice.

Sjedinjene Države i Iran održali su tri runde razgovora o bezbednosti u Iraku ove godine, prekidajući period od 27 godina zamrznutih diplomatskih odnosa. Ti sastanci izgleda nisu doneli neki veći napredak, i dve strane se i dalje medjusobno okrivljuju za nasilje u Iraku.

XS
SM
MD
LG