Linkovi

Kosovski pregovarači ne odustaju od nezavisnosti


I posle poslednje runde pregovora u Briselu, kosovski pregovarački tim ne odustaje od svojih zahteva u pogledu statusa. Predlozi Beograda su, kako kažu, neprimenljivi na Kosovu.

Ponovivši da je “Kosovo jedinstven slučaj”, te da stoga zahteva i poseban tretman, portparol kosovskog tima Skender Hiseni, konstatovao je da su stavovi dveju strana i dalje udaljeni i da predlozi primene primera modela Hong Konga za rešavanje kosovskog statusa nisu primenjivi.

Hiseni je rekao da će delegacija Prištine biti dovoljno “kreativna” da naredne nedelje u Badenu ”potroši tri dana” planirana za razgovore sa beogradskom delegacijom, s obzirom na to da nema približavanja stavova i da je činjenica da obe strane ne žele da odustanu od svojih predloga.

U Prištini gotovo niko ne veruje da bi do 10. decembra moglo doći do bilo kakvog preokreta, nakon čega bi bilo koja strana pokazala više fleksibilnosti i volje za kompromisom.

U tom kontekstu, Enver Hodžaj iz Demokratske Partije Kosova kaže da medjunarodna zajednica na stolu ima predlog i rešenje i da je to zapravo paket Martija Ahtisarija, jer “isti nudi rešenja za mnoge postojeće probleme na Kosovu”.

Šef UNMIK-a, Joakim Riker, doneo je odluku da većinski srpskim opstinama Novi Brdo, Štrpce, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan i dalje upravljaju Srbi sve do potpisivanja konačnih rezultata subotnjih izbora za opštinske strukture, tačnije do 4.decembra.

To je saopštio portparol medjunarodne civilne administracije, Aleksandar Ivanko.

“Na raspolaganju nam je vreme za razgovore sa srpskom zajednicom i privremenim institucijama, nakon čega ce šef UNMIK-a saopštiti svoju konačnu odluku u vezi sa upravom u pomenutim opđtinama”, kazao je Ivanko.

S druge strane, portparol KFOR-a, Bertran Bono, objasnio je na istoj konferenciji za novinare, da je rasporedjivanje nemačkog bataljona rezervnih strateških snaga NATO-a na teritoriju severnog Kosova planirano mnogo ranije i da nije u vezi sa eventualnim izazovima. Rasporedjivanje dodatnih nemačkih trupa biće okončano sredinom decembra, saopštio je Bono.

XS
SM
MD
LG