Linkovi

Štedljivi motori dominirali ovogodišnjim salonom automobila u Las Vegasu


Po tradiciji, svetski proizvođači automobila izlažu na novembarskom salonu u Los Anđelesu modele za iduću godinu, od kojih mnogi već mogu da se kupe. Ove godine glavna tema je bila štedljivost motora.

Funkcioneri Forda kažu da širok asortiman predstavlja ključ za rast kompanije. Zbog toga nameravaju da i dalje prizvode velike i snažne džipove i kamionete, za oni koji ih vole, ali i manja vozila kojima će konkurisati vodećim proizvođačima, Dženeral motorsu i Tojoti. Funkcioner Forda, Mark Lašinski, pokazao je novinarima važnu novinu u Fordovim vozilima, nazvanu ”sink,“ koja povezuje neke mobilne telefone, muzičke i video plejere.

”Sink je Majkrosoftov sistem za komunikaciju glasom sa uređajima za zabavu, koji omogućava da komandujete svom MP3 plejeru tipa Ajpod i drugim, a ako imate štapić sa memorijom možete da ga priključite preko univerzalnog priključka USB.“

Drugi, sada gotovo standardni uređaji su sistem za satelitsku navigaciju GPS i elektronska kontrola stabilnosti koja smanjuje opasnost od prevrtanja u krivini.

Ali najveće promene kriju se u motorskom prostoru. Zbog sve skupljeg goriva najveću pažnju privlače štedljivi, pre svega hibridni benzinsko-električni automobili. Japanska Honda jedina najavljuje početak eksploatacije čisto električnog vozila sa vodoničnim ćelijama, nazvanog FCX Klariti, koje će sredinom iduće godine početi da prodaje na lizing.

Kristina Ra, iz Honde, kaže da je to prvi model koji se potpuno oslanja na tu tehnologiju, koja kao nusprodukt ima samo čistu vodu. Ona je priznala da će prvi kupci imati teškoće sa punjenjem rezervoara, jer su pumpe za vodonik retke čak i u najvećim gradovima.

”Već smo razgovarali sa prvim kupcima i oni shvataju da će biti teškoća u dopunjavanju gorivom i kratkim relacijama, i da će morati pored ovog da imaju još jedno vozilo za duže vožnje.“

Neki proizvođači malih, štedljivih vozila rešili su da preuzmu rizik na američkom tržištu. Kompanija Smart prodaje mala vozila sa dva sedišta, naširoko popularna u Evropi. Predstavnik firme, Ken Ketenbeil, uveren je da će vozilo privući pažnju kupaca. Amerikanci će možda biti skeptični prema ovako malom vozilu, kaže on, ali dodaje da je mnogima već dosta ogromnih, nezasitih američkih vozila.

”Ljudi koji žive u gradovima kao što je Los Anđeles, veoma se intersuju za ovo vozilo zbog gradskih gužvi i parkinga. Takođe zanima one čija deca su odrasla pa im više ne trebaju prostrana zadnja sedišta.“

Među egzotičnijim modelima našao se u novi model Lambordžinija, sa motorom od 12 cilindara i 650 konjskih snaga, kao i cenom od svega milion i 400 hiljada dolara. Ford je između ostalih ponudio novu, ograničenu seriju Mustanga, nazvanu Bulit, inspirisanom autom koji je vozio Stiv MekKvin, u istoimenom filmu iz 1968. godine.

XS
SM
MD
LG