Linkovi

Pojačava se konfrontacija vodećih kandidata Demokratske stranke


Najnovija anketa ukazuje na tesnu trku između dvoje vodećih potencijalnih predsedničkih kandidata Demokratske stranke - Hilari Klinton i Baraka Obame - uoči prvih stranačkih izbora u Ajovi.

Najnovije ispitivanje koje su među demokratskim glasačima u Ajovi sproveli TV ABC njuz i list Vašington post pokazalo je da Barak Obama vodi sa 30 odsto glasova ispred Hilari Klinton, koja je dobila 26 odsto. Bivši senator iz Severne Karoline Džon Edvards je treći, sa 22, a guverner Nju Meksika Bil Ričardson četvrti, sa 11 odsto glasova.

U nacionalnim anketama Hilari Klinton i dalje ima znatnu prednost nad Obamom. Međutim, anketa u Ajovi pokazuje da popularnost Baraka Obame raste, posle poslednje debate demokratskih kandidata u kojoj je on doveo u pitanje pouzdanost i kredibilitet Hilari Klinton.

”Američki narod sada traži direktne odgovore na teška pitanja, a to nismo čuli od senatorke Klinton.“

Hilari Klinton je odgovrila da je njeni demokratski rivali napadaju iz jednog jednostavnog razloga:

”Ljudi me napadaju ne zato što sam žena. Napadaju me zato što sam ispred njih.“

Najnovija anketa pokazuje da se oni koji su najviše zainteresovani za kandidata sa jakom voljom i iskustvom opredeljuju za Hilari Klinton, dok one koji žele promene privlači Barak Obama. Proces nominacije predsedničkog kandidata počinje 3. januara, stranačkim glasanjima u Ajovi. Politički analitičar na Univerzitetu države Virdžinije, Lari Sabato, kaže da će Ajova predstavljati najbolju šansu za rivale Hilari Klinton da smanje njeno vođstvo u nacionalnim anketama.

”Mislim da je sasvim moguće da će Ajova predstavljati veliko iskušenje za Hilari Klinton. Moguće je i da izgubi, a ako se to desi onda će trka za nominaciju Demokratske stranke postati veoma oštra.“

Borba za nominaciju Republikanske stranke takođe je neizvesna. Među republikanskim glasačima na nivou čitave zemlje najpopularniji je bivši gradonačelnik Njujorka, Rudi Đulijani. Ali ankete u Ajovi i Nju Hempširu, gde se održavaju najraniji izbori, pokazuju da je među republikancima u tim državama najpopularniji bivši guverner Masačusetsa, Mit Romni.

XS
SM
MD
LG