Linkovi

Olmert se nada mirovnom sporazumu tokom iduće godine


Izraelski premijer Ehud Olmert i palestinski predsednik Mahmud Abas su primili zvanični poziv na bliskoistočnu mirovnu konferenciju iduće nedelje u Anapolisu, u američkoj državi Merilend.

To su potvrdile njihove kancelarije. Palestinski zvaničnici kažu da će konferencija biti održana 27. ovog meseca. Portparol Državnog sekretarijata je saopštio da će poziv na skup ubrzo dobiti i brojne zemlje i organizacije.

Nešto ranije, premijer Olmert je izrazio nadu da će mirovni sporazum sa Palestincima moći da se sklopi iduće godine. On je to rekao posle sastanka sa egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom u egipatskom letovalištu Šarm el-Šeik.

Izraelski premijer je nastojao da uspostavi ravnotežu, pružajući uveravanja arapskim državama da će sastanak u Anapolisu biti dovoljno ozbiljan kako bi i oni učestvovali, istovremeno umanjujući očekivanja da će biti postignut značajniji prodor.

Olmert je istakao da će na ovom susretu biti započeti ozbiljni pregovori ka rešenju sa dve države.

Olmert je rekao kako se nada da će Izrael i Palestinci postići mirovni sporazum 2008. dodajući da pregovori neće biti jednostavni i da nakon 60 godina sukoba dve strane neće biti u stanju da postignu sporazum za nedelju dana.

Olmert je takodje rekao da mirovni sporazum neće biti sproveden u delo dok palestinska vlada na Zapadnoj obali, na čijem čelu je umerena frakcija Fatah, ponovo ne preuzme kontrolu nad Pojasom Gaze, koji sada kontroliše ekstremistička grupa Hamas.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu u Šarm el Šeiku, predsednik Mubarak je ponudio egipatsku podršku razgovorima i pokušao da razuveri skeptike.

Mubarak je rekao «Nemojmo reći da pregovori neće uspeti, već sačekajmo da vidimo šta će se dogoditi na konferenciji u Anapolisu.»

Većina arapskih država je skeptična. Ministri inostranih poslova Arapske lige treba da održe sastanak u Kairu naredne nedelje kako bi koordinisali svoje stavove o mirovnoj konferenciji i doneli odluku o tome da li da pošalju delegaciju u Anapolis, a ako to bude slučaj, na kom nivou bi ta delegacija trebalo da bude.

XS
SM
MD
LG